Brokuły to bogactwo związków polifenolowych i glukozynolnych. Dostarczają nam substancji odtruwających i oczyszczających organizm. Doskonale radzą sobie z szkodliwymi bakteriami Helicobacter pyroli, które wywołują chociażby wrzody żołądka. Brokuły można spożywać w formie surowej i gotowanej. Pyszne i zdrowe są również brokułowe kiełki. Dzisiaj zapraszam Cię na smaczną, dobrze zbilansowaną i  kremową zupę z tego warzywa.

Składniki:

1 brokuł -pokrojony razem z łodygami

1 litr wywaru warzywnego

1 cebula – pokrojona w kostkę

1 ząbek czosnku – rozdrobniony

10 liści mięty

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka soku z limonki lub wedle uznania

Szczypta gałki muszkatołowej

Szczypta pieprzu

Sól do smaku

2 łyżki tłuszczu – preferowanego

Wykonanie:

1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebule do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Podsmażamy chwilę.

2. Dodajemy pokrojonego brokuła. Kilka minut podsmażamy, wlewamy ocet, a potem wywar. Dodajemy liście mięty. Gotujemy do miękkości.

3. Pod koniec doprawiamy do smaku. Studzimy, blendujemy.

4. Podajemy z pieczywem. Możemy dołożyć jogurt ale nie jest to konieczne.

Komentarze:
6 komentarzy
  1. Olesia 26 stycznia, 2021 at 17:59 - Reply

    Ago, jako biolog podpowiadam, ze wredna bakteria zwie sie Helicobacter pylori, i istnieje taka regula, wedlug ktorej dwuczlonowe nazwy gatunkow organizmow po lacinie pisze sie czcionka italic. Jak poprawisz, wytrzyj ten moj post jako niepotrzebny. Buzka!

    • Aga Bednarska 9 lutego, 2021 at 01:02 - Reply

      Olesiu, gdybym pisała pacę naukową, to bym na czcionki, podkreślenia patrzyła, atak to pisze, jak pisze i mi to nie przeszkadza. 😉 Dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam! :*

  2. Kamila 17 lutego, 2019 at 21:24 - Reply

    Kiedy książka??? To jest obled !!! Co przepis to lepszy! Uwielbiam x 1000000

    • Aga Bednarska 18 lutego, 2019 at 18:45 - Reply

      😀 Kamila, pewnie mamy podobne smaki. 😀 Bardzo się cieszę, że widzi Ci się to moje pichcenie. W kwestii książki coś tam myślę. 😉 Do napisania… Buziaki ???

  3. grash 9 września, 2018 at 17:03 - Reply

    Ta zupa to mistrzostwo świata. Smak brokułów podkręcony octem i miętą – rewelacja, cudowne połączenia.
    Gratulacje

    • Aga Bednarska 9 września, 2018 at 19:58 - Reply

      Dziękuję bardzo za uznanie. Jest mi niezwykle miło to czytać. Takie słowa sparwiają, że chce się pisać bloga… A o zupie myślę bardzo podobnie – jest w punkt. 😉 Buziaki ?