Zupy

Brokułowa zupa krem. Pyszna, bezglutenowa, wegańska. 

Brokuły to bogactwo związków polifenolowych i glukozynolnych. Dostarczają nam substancji odtruwających i oczyszczających organizm. Doskonale radzą sobie z szkodliwymi bakteriami Helicobacter pyroli, które wywołują chociażby wrzody żołądka. Brokuły można spożywać w formie surowej i gotowanej. Pyszne i zdrowe są również brokułowe kiełki. Dzisiaj zapraszam Cię na smaczną, dobrze zbilansowaną i  kremową zupę z tego warzywa.

Składniki:

1 brokuł -pokrojony razem z łodygami

1 litr wywaru warzywnego

1 cebula – pokrojona w kostkę

1 ząbek czosnku – rozdrobniony

10 liści mięty

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka soku z limonki lub wedle uznania

Szczypta gałki muszkatołowej

Szczypta pieprzu

Sól do smaku

2 łyżki tłuszczu – preferowanego

Wykonanie:

1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebule do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Podsmażamy chwilę.

2. Dodajemy pokrojonego brokuła. Kilka minut podsmażamy, wlewamy ocet, a potem wywar. Dodajemy liście mięty. Gotujemy do miękkości.

3. Pod koniec doprawiamy do smaku. Studzimy, blendujemy.

4. Podajemy z pieczywem. Możemy dołożyć jogurt ale nie jest to konieczne.

2 thoughts on “Brokułowa zupa krem. Pyszna, bezglutenowa, wegańska. 

    1. Dziękuję bardzo za uznanie. Jest mi niezwykle miło to czytać. Takie słowa sparwiają, że chce się pisać bloga… A o zupie myślę bardzo podobnie – jest w punkt. 😉 Buziaki 😘

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *