Uwielbiam barszcze, a ukraiński szczególnie. Recepturze jestem wierna od kilkunastu lat, zupa wychodzi z niej idealna i ma piękny kolor.


Składniki:

4 buraki

1 szklanka pasty pomidorowej

3 ziemniaki

1/4 główki kapusty włoskie (lub też zwykłej białej)

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1 szklanka zakwasu buraczanego

10-15 dag suchej fasoli typu Jaś

1 łyżka masła klarowanego

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz, ocet jabłkowy (opcjonalnie)

Wykonanie:

Fasolę wstawiamy do namoczenia na noc, gotujemy. Kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i obgotowujemy 5 minut, odcedzamy. 2 buraki, cebulę, pietruszkę, 1 marchew zalewamy ok 1,5 -2 litrami wody, gotujemy przez 20 minut wywar, który po tym czasie odcedzamy. Po nastawieniu wywaru bierzemy się za Pozostałe dwa buraki, marchew – kroimy je w słomkę, podduszamy na maśle. Dodajemy do gorącego wywaru, razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, kapustą, liściem laurowym i zielem. Gotujemy ok. 20 minut- do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wrzucamy fasolę, pastę pomidorową, roztarty z solą czosnek (lub przepuszczony przez praskę), zakwas buraczany, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy za mało nam kwaskowatości dodajemy odrobinę octu.

Rady:

Namoczoną fasolę, bez jej gotowania, można dodać, gdy nastawiamy wywar. Potem wyjąć buraki, marchew, cebulę, pietruszkę, a ją dalej zostawić do gotowania z podsmażonymi burakami i marchewką.

Chcesz być na bieżąco, zapraszam na:

img_0157-13.jpg

Komentarze: