Dziś zapraszam Cię na delektowanie się wyśmienitą zupą z rukoli. Aksamitna o delikatnych smaku – kwintesencja lata o każdej porze roku. ? Niech nie zrazi Cię bardzo prosty jej skład – gwarantuję Ci przyjemne doznania smakowe. Jak ja kocham włoskie gotowanie! ❤️


Składniki (ok. 5 porcji):

1 litr wywaru warzywnego (u mnie na marchwi, cebuli, selerze korzeniowym i naciowym, pietruszce)

Ok. 200 g rukoli

4 ziemniaki – średnie

3 ząbki czosnku

sól – do smaku

pieprz -świeży –  do smaku

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła klarowanego – opcjonalnie oliwa

Wykonanie:

1. Rukolę obgotowujemy przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy na durszlaku, drobno siekamy.

2. Na mieszance oliwy i masła podsmażamy zmiażdżone ale pozostawione w całości ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kilka minut przesmażamy, dodajemy rozdrobnioną rukolę, ponownie chwilę przesmażamy.

3. Warzywa podlewamy wywarem, przykrywamy, gotujemy do miękkości ziemniaków ok. 30 minut. Blendujemy. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu.

4. Podajemy z odrobiną oliwy i pieczywem.

Komentarze:
2 komentarze
  1. Karolina 3 grudnia, 2020 at 21:03 - Reply

    Jakie poleca Pani do tej zupy pieczywo?

    • Aga Bednarska 3 grudnia, 2020 at 21:10 - Reply

      Karolina, u nas zupy kremy najczęściej jemy z grzankami. Robię je z czerstwiejącego domowego pieczywa, mają różne smaki (ziołowe, czosnkowe, paprykowe…).