Zupy

Aksamitna zupa krem z rukoli – bezglutenowa, wegańska (opcja).

Dziś zapraszam Cię na delektowanie się wyśmienitą zupą z rukoli. Aksamitna o delikatnych smaku – kwintesencja lata o każdej porze roku. 😁 Niech nie zrazi Cię bardzo prosty jej skład – gwarantuję Ci przyjemne doznania smakowe. Jak ja kocham włoskie gotowanie! ❤️


Składniki (ok. 5 porcji):

1 litr wywaru warzywnego (u mnie na marchwi, cebuli, selerze korzeniowym i naciowym, pietruszce)

Ok. 200 g rukoli

4 ziemniaki – średnie

3 ząbki czosnku

sól – do smaku

pieprz -świeży –  do smaku

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła klarowanego – opcjonalnie oliwa

Wykonanie:

1. Rukolę obgotowujemy przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy na durszlaku, drobno siekamy.

2. Na mieszance oliwy i masła podsmażamy zmiażdżone ale pozostawione w całości ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kilka minut przesmażamy, dodajemy rozdrobnioną rukolę, ponownie chwilę przesmażamy.

3. Warzywa podlewamy wywarem, przykrywamy, gotujemy do miękkości ziemniaków ok. 30 minut. Blendujemy. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu.

4. Podajemy z odrobiną oliwy i pieczywem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *