Zibdiyit Gambari czyli krewetki w misce są tradycyjnym i bardzo popularnym daniem pochodzącym z regionu Strefy Gazy. Doskonałe połączenie składników i smaków sprawia, że z przyjemnością delektujemy się aromatyczną potrawą. Przepis dostosowałam do naszych kuchennych realiów, gdyż w oryginalnych recepturach potrawę sporządza się we wszechobecnej w Gazie glinianej misce (zibdiyit). Jeżeli chcesz, by potrawa była łagodna, pomiń papryczkę chilli.

Składniki (ok. 2 porcje):

ok. 1 szklanka wody

ok. 7 sztuk świeżych pomidorów -zamiennie puszka pomidorów- obrane ze skórki, pokrojone w kostkę

1 papryka czerwona – pokrojona w paski – opcjonalnie

2 łyżki koncentratu pomidorowego

ok. 300 g krewetek – jeżeli mrożone, to rozmrożone

3 cebule szalotki – pokrojone w drobną kostkę

3 ząbki czosnku

1 zielona papryczka chilli – posiekana – dla miłośników łagodnych smaków ilość do zmniejszenia lub pominięcia

1 pęczek kopru – drobno posiekany

3/4 łyżeczki ziaren kuminu

1 łyżeczka kolendry – mielonej

ok. 10 ziaren kardamonu

4 ziarna ziela angielskiego – zmielone lub zmiażdżone

2 łyżki oliwy z oliwek lub innego preferowanego tłuszczu

1/2 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła

1 łyżeczka białego sezamu

1 łyżka czarnego sezamu – opcjonalnie, można zamienić na biały

sól do smaku

Wykonanie:

1. W rondlu na wolnym ogniu podsmażamy do zeszklenia cebule.

2. Czosnek, papryczkę chilli i 1/2 łyżeczki soli miażdżymy w moździerzu – jeżeli nie posiadamy, rozdrabniamy je drobno – czosnek możemy przepuścić przez praskę.

3. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę czerwoną, przyprawy (kumin, kardamon, ziele angielskie), minutę podsmażamy do uwolnienia olejków eterycznych. Aby spotęgować zapach przypraw przed dodaniem możemy je podprażyć na suchej patelni, a potem utłuc w moździerzu lub zmielić.

4. Następnie dokładamy czosnek i chilli, minutę przesmażamy.

5. Dokładamy pomidory, koncentrat pomidorowy, koper i podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.

6. Pod koniec wyłączamy ogień, wrzucamy krewetki, koperek, mieszamy z sosem, przykrywamy na minutę pokrywką.

7. Sos przekładamy do naczynia do zapiekania, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut. Pod koniec ściągamy papier do pieczenia i dopiekamy potrawę przez kilka minut.

8. Sezam delikatnie podprażamy na patelni, posypujemy nim podpieczoną potrawę.

9. Podajemy z pieczywem, ryżem.

Komentarze: