Dzisiaj odwiedzimy Grecję. Przyrządzimy Briam, tradycyjne greckie danie z zapiekanych warzyw. Wyrosło ono z prostego, chłopskiego gotowania. Oparte jest na świeżych, sezonowych warzywach takich, jak ziemniaki, bakłażany, pomidory, cukinia. Warzywne potrawy w oliwnym sosie w Grecji zalicza się do tzw. lathera, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „na oleju”. To jedzenie przypomina mi francuskie, a dokładniej nicejskie ratatouille (touiller – pobudzać). Grecy Briam jedzą najczęściej z serami np. fetą. Ja serwuje je z ryżem, frytkami, kaszą lub chlebkami. Cudownie smakuje odgrzewane na patelni następnego dnia – może nawet lepiej niż pierwszego. Warto więc zrobić więcej.
                  Źródło ilustracji: Costas Picadas

Składniki (ok. 4-6 porcji):

1 bakłażan – pokrojony w plastry ok. 0,5 cm

1 cukinia (ok. 350 – 400 g) – pokrojona w plastry ok. 0.5 cm

2 pomidory – pokrojone w grubą kostkę

6 pomidorków koktajlowych – w całości lub przekrojone na pół

2 cebula – pokrojone w plastry

1 czerwona papryka – pokrojona w kilkucentymetrowe paski, przekrojone na pół

8 pieczarek – obrane ze skórki kapelusze, przecięte na pół, odcięte nóżki

4 średnie ziemniaki – obrane i pokrojone w plastry ok. 0.3 cm

1 marchew – pokrojona w plastry ok. 0.2 cm

1/3 łyżeczki rozmarynu

1/3 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki bazylii

1/3 łyżeczki soli lub pod swój smak – zawsze lepiej po upieczeniu dosolić niż przed przesolić

1 łyżeczka ksylitolu lub innego cukru

2 ząbki czosnku

6 łyżek oliwy z oliwek

6 łyżek białego wina

Wykonanie:

1.Pokrojone warzywa (prócz pomidorków koktajlowych) umieścić w naczyniu, dodać zioła, sól, ksylitol, wymieszać.

2. Przełożyć do formy, w której będą się piekły. Polać winem. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać oliwą z oliwę i polać nią warzywa.

3. Wstawić do nagrzanego do ok. 200 stopni piekarnika, piec ok. 50-60 minut – ok. 10 minut przed końcem wrzucić pomidorki koktajlowe.

Rady/uwagi:

  • grubość krojenia warzyw orientacyjna – cukinia, bakłażany nie mogą być cieniutkie. Podczas pieczenia stracą wodę i staną się mniejsze. Twarde warzywa, jak ziemniaki, marchew poponuje już kroić cieniej, niż cukinie i bakłażany;
  • warzyw nie podlewamy już żadną wodą, bulionem – z warzyw wytrąci się płyn, a wino sprawia, że nie będzie szybko wyparowywał;
  • warzywa przez ok. 30 minut można piec pod przykryciem, a potem bez;
  • jeżeli nie chcesz wina, to dodaj pastę pomidorowej lub jednego pomidora więcej;
  • alkohol z wina wyparowuje, a wina nie czuć;
  • im cieniej wyłożone warzywa, tym szybciej się upieką;
  • do pieczenia można wykorzystać garnek rzymski.

Komentarze:
4 komentarze
  1. Kasia 10 października, 2018 at 19:16 - Reply

    Jest przepyszne, robię co jakiś czas na obiad. Przymierzam się do reszty przepisów jednocześnie żałując, że moja rodzina woli mielone w sosie koperkowym ?. Pozdrawiam serdecznie, jest pani niesamowicie kreatywna.

    • Aga Bednarska 20 października, 2018 at 09:29 - Reply

      Kasia, jak Briam podeszło, to jest jeszcze dla rodziny szansa. 😀 😉 Dziękuję Ci bardzo za ten wpis. Ściskam bardzo. :*

  2. Mariusz Jarzyński 13 lipca, 2018 at 09:45 - Reply

    Mniam! Pysznie wygląda. Muszę spróbować tego przepisu, bo musi być naprawdę aromatyczny!

    • Aga Bednarska 13 lipca, 2018 at 21:18 - Reply

      Mariusz, zachęcam Cię do tego, bo jest to zwyczajnie pierońsko dobre.:)