Właściwości zdrowotnych zakwasu buraczanego nie sposób przechwalić. Ten cudowny probiotyczny napój jest źródłem takich minerałów, jak: żelazo, cynk, magnez, fosfor, potas. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C. Betanina- barwnik buraka- posiada silne właściwości przeciwutleniające, przeciwgrzybiczne czy przeciwbakteryjne. Z racji tego, iż przyczynia się do zwiększania czerwonych ciałek krwi, zalecany jest w kuracji przeciwanemicznej. W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy, a w nim dobre dla naszych jelit bakterie z grupy Lactobacillus. Czerwony burak należy do warzyw o największych właściwości odkwaszającej organizm. Poprawia kondycje fizyczną i umysłową, więc spożywajmy go jak najczęściej. 

Zakwas buraczany praktycznie robi się sam. Po ok. 4-5 dniach możemy już zacząć spożywać to dobrodziejstwo natury.


Składniki:

2 kg buraków ćwikłowych

4 l przegotowanej, wystudzonej wody

4-6 ząbków czosnku

4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

1- 2 łyżeczek soli

Wykonanie.

Buraki obieramy, kroimy w plastry. Układamy, przekładając przyprawami, w wyparzonym kamionkowym naczyniu. Zalewamy przegotowaną z solą i wystudzoną wodą. Obciążamy, aby buraki nam nie wystawały ponad powierzchnię wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Już po dobie zakwas zaczyna pracować- tworzy się piana, którą należy, raz dziennie, zbierać. Po ok. 4-5 dniach piana przestaje się wytwarzać, a dla nas jest to znak, by zlać zakwas do butelek i schować do lodówki.


Rada:

Do sporządzania zakwasów dobrze jest zaopatrzyć się w kamionkowe naczynie. Jeszcze nigdy w takim nie zepsuł mi się zakwas, a nastawiam go przynajmniej raz w miesiącu od wielu lat.

W składnikach podane są przyprawy, ale możemy je pominąć- dla dzieci robię bez soli. Zawsze możemy sobie doprawić przed piciem.

Pracę zakwasu możemy przyśpieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie-  zawińmy go w gazę, włóżmy do buraków, a gdy tylko pojawi się piana, wyjmijmy.

Zapraszam na Facebook-owy profil bloga:

img_0157-12.jpg

Komentarze:
4 komentarze
  1. Lena 10 lutego, 2017 at 17:07 - Reply

    Jak Pani Radzi spożywać zakwas i w jakich ilościach. Chodzi mi o to czy mozna np bezpośrednio z lodówki czy raczej trzeba cos na nim ugotowac. ile dla dziecka 4 letniego?

    • Agnieszka Bednarska 14 lutego, 2017 at 11:19 - Reply

      Lena, zakwas najlepiej spożywać surowy-nie obrabiać termicznie, bo straci na tym właściwościami. Moje dzieci starsze są, piją szklankę zakwasu dziennie. Myślę, ze 1/3 szklanki zakwasu lub soku z buraka może śmiało wypić. Tylko, co do soku, to powinien odstać z 30 minut-lepiej będzie się trawił.Pisze o soku, bo nie wszystkie dzieci lubią smak zakwasu, natomiast sok z buraka jest słodki-wymieszany np. z sokiem jabłkowym pije się go z przyjemnością. 😉

  2. jolka 4 stycznia, 2017 at 21:30 - Reply

    A ile taki zakwas stoi w lodówce?

    • Agnieszka Bednarska 22 stycznia, 2017 at 17:46 - Reply

      Spokojnie miesiąc da rade, miałam nawet dłużej…