Mudardara, to potrawa łącząca w sobie zieloną soczewice, ryż i karmelizowaną cebulę. Jest to mieszanka niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie – czy to w kulturach arabskich czy izraelskiej. Na pierwszą pisemną wzmiankę o niej natykamy się w XII – wiecznej irańskiej książce kucharskiej, chociaż jej korzenie sięgają starożytności.

Danie jest bardzo proste, ale też bardzo smaczne i sycące. Smażona cebula doskonale ją zwieńcza. Bez niej już nie smakuje tak dobrze, więc odradzam jej pomijanie.


Składniki (ok. 3 porcji):

140 g zielonej soczewicy

160 g białego ryżu basmati

4 – 6 cebulek szalotek lub 2 „zwykłe” cebule

2 łyżek mąki z ciecierzycy – jeżeli nie mamy, można bez

1 łyżeczki kuminu – ziarna

1/2 łyżeczki kolendry – ziarna

1/3 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki cynamonu – najzdrowiej i najsmaczniej cejlońskiego

1- 2 gałązek mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej

1/ 3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

2 cm kawałek kwaszonej cytryny (przepis na nią będzie następnym) lub 1/3 łyżeczki soku z cytryny – opcjonalnie

300 ml wody

2 łyżek  tłuszczu do smażenia plus olej do głębokiego smażenia cebuli


Wykonanie:

1. Przepłukaną soczewicę zalewamy wodą (ilość nie istotna, bo odcedzamy) i gotujemy al dente – ma być prawie dogotowana. Ryż płuczemy kilkakrotnie, odsączamy na sitku.

2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kumin, kolendrę, chwilę przesmażamy. Dodajemy ziele angielskie, kurkumę, ponownie minutę przesmażamy.

3. Wrzucamy ryż, mieszając podsmażamy go z przyprawami przez ok 1 minutę. Dodajemy soczewicę, kwaszona cytrynę (opcjonalnie), mięte i zalewamy 300 ml wody. Przykrywamy, gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą, opcjonalnie sokiem z cytryny. Po ugotowaniu dokładnie, energicznie mieszamy.

4. Cebulę kroimy cienko na piórka lub półkrążki. Dodajemy mąkę z ciecierzycy, mieszamy.

5. W patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę (jednorazowo lub podzielić na kilka smażeń), smażymy mieszając na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik.

6. Karmelizowana cebulą posypujemy przed podaniem ryż i soczewicę.

Rady/uwagi:

  • jeżeli mamy pod ręką jogurt wegański czy inny preferowany, to możemy śmiało polać nim soczewicę i ryż, a następnie posypać cebulką;
  • jeżeli nie mamy mąki z ciecierzycy, to usmażmy cebulę bez niej. Będzie równie smacznie i chrupko.

Komentarze:
9 komentarzy
  1. Iza 24 czerwca, 2022 at 12:56 - Reply

    A co z cynamonem, który jest na liście składników? 😉

  2. Anna 12 maja, 2020 at 15:47 - Reply

    Świetne danie. Proste i efektowne – tak jak lubię.

  3. Barbara 30 marca, 2019 at 16:00 - Reply

    Zrobiłam dzisiaj dla gości. Wszystkim bardzo smakowało!

    • Aga Bednarska 30 marca, 2019 at 20:12 - Reply

      Basiu, bardzo miło mi to czytać. Dziękuję za wpis. Ściskam. ?

  4. Kamila 21 stycznia, 2019 at 21:22 - Reply

    Niebo w gebie!!! Nie miałam miety ale juz sobie wyobrażam jak wszystko by zagralo! Sciskam ?

  5. Kasia 6 października, 2018 at 14:24 - Reply

    Fantastyczne!!! Zrobiłam porcję trzy razy większą, była za mało dla kliku osób. Hit imprezowy!

    • Aga Bednarska 6 października, 2018 at 20:43 - Reply

      Kasiu, nawet nie wiesz, jaką radość tym wpisem mi uczyniłaś. Bardzo się cieszę i mam nadzieję, ze do następnego. Buźka. :*

  6. Monikain 7 marca, 2018 at 21:37 - Reply

    Wyszło pyszne! Dziękuję 🙂

    • Aga Bednarska 9 marca, 2018 at 19:59 - Reply

      Cześć. Bardzo Ci dziękuje za wpis, za poświęcony czas. Ciesze się bardzo, że potrawa podeszła. 🙂 Ściskam i do napisania. :*