Ryż, Strączki

Mudardara. Aromatyczna soczewica z ryżem i smażoną cebulą. Wegańska, bezglutenowa.

Mudardara, to potrawa łącząca w sobie zieloną soczewice, ryż i karmelizowaną cebulę. Jest to mieszanka niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie – czy to w kulturach arabskich czy izraelskiej. Na pierwszą pisemną wzmiankę o niej natykamy się w XII – wiecznej irańskiej książce kucharskiej, chociaż jej korzenie sięgają starożytności.

Danie jest bardzo proste, ale też bardzo smaczne i sycące. Smażona cebula doskonale ją zwieńcza. Bez niej już nie smakuje tak dobrze, więc odradzam jej pomijanie.


Składniki (ok. 3 porcji):

140 g zielonej soczewicy

160 g białego ryżu basmati

4 – 6 cebulek szalotek lub 2 „zwykłe” cebule

2 łyżek mąki z ciecierzycy – jeżeli nie mamy, można bez

1 łyżeczki kuminu – ziarna

1/2 łyżeczki kolendry – ziarna

1/3 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki cynamonu – najzdrowiej i najsmaczniej cejlońskiego

1- 2 gałązek mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej

1/ 3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

2 cm kawałek kwaszonej cytryny (przepis na nią będzie następnym) lub 1/3 łyżeczki soku z cytryny – opcjonalnie

300 ml wody

2 łyżek  tłuszczu do smażenia plus olej do głębokiego smażenia cebuli


Wykonanie:

1. Przepłukaną soczewicę zalewamy wodą (ilość nie istotna, bo odcedzamy) i gotujemy al dente – ma być prawie dogotowana. Ryż płuczemy kilkakrotnie, odsączamy na sitku.

2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kumin, kolendrę, chwilę przesmażamy. Dodajemy ziele angielskie, kurkumę, ponownie minutę przesmażamy.

3. Wrzucamy ryż, mieszając podsmażamy go z przyprawami przez ok 1 minutę. Dodajemy soczewicę, kwaszona cytrynę (opcjonalnie), mięte i zalewamy 300 ml wody. Przykrywamy, gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą, opcjonalnie sokiem z cytryny. Po ugotowaniu dokładnie, energicznie mieszamy.

4. Cebulę kroimy cienko na piórka lub półkrążki. Dodajemy mąkę z ciecierzycy, mieszamy.

5. W patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę (jednorazowo lun podzielić na kilka smażeń), smażymy mieszając na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik.

6. Karmelizowana cebulą posypujemy przed podaniem ryż i soczewicę.

Rady/uwagi:

  • jeżeli mamy pod ręką jogurt wegański czy inny preferowany, to możemy śmiało polać nim soczewicę i ryż, a następnie posypać cebulką;
  • jeżeli nie mamy mąki z ciecierzycy, to usmażmy cebulę bez niej. Będzie równie smacznie i chrupko.

2 thoughts on “Mudardara. Aromatyczna soczewica z ryżem i smażoną cebulą. Wegańska, bezglutenowa.

    1. Cześć. Bardzo Ci dziękuje za wpis, za poświęcony czas. Ciesze się bardzo, że potrawa podeszła. 🙂 Ściskam i do napisania. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *