Sosy

Wegetariańskie / wegańskie curry w stylu butter chicken. Bezglutenowe.

Pyszne, esencjonalne curry – aromatyczna kwintesencja Indii. Mięso podmieniłam kalafiorem, fasolą i wyszło idealnie.

Potrawa może na pierwszy rzut oka wydawać się czasochłonna, ale to kwestia organizacji. Namawiam do wspólnego gotowania, bo jest to bardzo dobre jedzenie. Świetnie komponuję się z różnego rodzajami chlebków np. z gryczanymi .

Coby przejrzyście było, to recepturę podzieliłam na części. Gotując tą potrawę używam masła klarowanego, ale możemy spokojnie zamienić je na inny tłuszcz np. olej kokosowy.


Składniki:

1 część:

150 g białej fasoli – namoczonej na noc

Ok. 1/3 kalafiora – podzielonego na różyczki

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka tandori masala

1/3 łyżeczki chili kaszmirskie

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka masła lub oleju kokosowego

Szczypta suszonej natki kozieradki

2 łyżek gęstego mleka kokosowego tzw. śmietanki – u mnie na zdjęciach bez, bo na ten czas chwilowo nie możemy

Wykonanie:

1. Fasolę gotujemy do miękkości.

2. W misce umieszczamy odcedzoną fasolę, dodajemy masło, przyprawy, mleko i kalafiora. Wszytko dokładnie mieszamy odstawiamy przynajmniej na 1 godzinę.

2 część

Składniki:

1/2 łyżeczki nasion kuminu

1 łyżka masła lub oleju kokosowego

50 g nerkowców – namoczonych w gorącej wodzie przez ok. 30 minut

5 pomidorów lub puszka – w zimie używam przetworów eko w puszcze lub słoiku (tu puszka)

ok. 4 cm świeżego imbiru

5 ząbków czosnku – średnie

1 cebula

2 strączki kardamonu – nasiona


Wykonanie:

1. Rozgrzewamy tłuszcz. Przesmażamy kilka sekund nasiona kuminu. Dodajemy  rozdrobnioną cebulę. Przesmażamy do zeszklenia. Wrzucamy odsączone nerkowce, całe ząbki czosnku, pokrojony imbir (kawałki duże i tak wszytko za chwilę zblendujemy…). Mieszając podsmażamy ok. dwóch minut. Dodajemy pomidory. Smażymy ok. 5 minut.

2. Ściągamy z ognia. Blendujemy na gładką masę.
3 część:

Składniki:

1/2 łyżeczki nasion kuminu

2 łyżek masła lub innego tłuszczu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka garam masali

1 łyżeczka kolendry – zmielone nasiona

1/2 łyżeczka cynamonu – cejloński

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/3 łyżeczki chili kaszmirskiego

suszona natka kozieradki – szczypta

sól do smaku

Wykonanie:

1. Rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy kilka sekund nasiona kuminu. Dodajemy wszystkie inne przyprawy. Wlewamy zblendowaną pastę pomidorową. Dolewamy ok. 250 ml wody. Dokładamy fasolę, kalafior. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości kalafiora. Doprawiamy solą- ewentualnie sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *