Sosy

Sos truskawkowy. Bezglutenowy, wegański, pyszny! 

Zapraszam na smaczny sos owocowy, który sprawi, że naleśniki, racuchy, ryż, makaron czy gofry zyskają na smaku. Robi się go błyskawicznie. Można go przechowywać do 3 dni w lodówce.


Składniki:

500 g dojrzałych truskawek

Ok. 50 g ksylitolu lub innego słodzidła – próbujemy, dosładzając pod swój smak

2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

1. Truskawki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki np. na 4 części.

2. Umieszczamy w garnku, podgrzewamy do chwili, aż truskawki puszczą sok, a ksylitol się rozpuści – ok. 5 minut. Studzimy

3. Blendujemy.

4. Sos z czasem gęstnieje, więc warto go zrobić kilka godzin przed podaniem.

Rada:

  • jeżeli chcemy go szybko zagęścić, to rozpuśćmy w ok. dwóch łyżkach wody 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub innej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *