Wariactw na temat warzywnego węgierskiego gulaszu jest bez liku. Tradycyjne, węgierskie Leczo (Lecsó) jest jedno. Sama potrawa ma korzenie bałkańskie ale to właśnie kuchnia węgierska w latach 20 tych XIX wieku rozsławiła ją wypuszczając na rynek wersję konserwową. Obecnie jest niekwestionowanym filarem kuchni węgierskiej.

Warząc Leczo za każdym razem zachwycam się cudowną przemianą, jaka w nim zachodzi. Kosztuję potrawy, której smaki doskonale się ze sobą bilansują, oczarowuje słodkim posmakiem karmelizowanej cebuli. Do tego świeże pieczywo i zatracam się bez reszty…

Sama potrawa jest niezwykle prosta, bo składa się z trzech  warzyw: pomidorów, papryki, cebuli. Siłą jej są właściwe proporcje i składniki. Możemy użyć różnych odmian papryki, ale najcudowniejszy i najbliższy oryginałowi smak uzyskamy wrzucając do garnka wczesną odmianę słodkiej białej (chociaż dla mnie jest ona zielonkawa 🙂 )papryki o spiczastym kształcie – mamy właśnie na nią sezon. Chcąc jeść najsmaczniejszy sos na innych odmianach go nie robię.Tradycyjne Leczo przyrządzane jest na tłuszczu wieprzowym, który zastąpimy olejem o naturalnym smaku.

Niech nie zmyli Cię prostota składników, smak jest bogaty! Doskonały!

Składniku (2 porcje):

1 cebula – duża

2 pomidory – mięsiste

4 słodkiej papryki – najlepiej białej, spiczastej

sól do smaku

1/2 łyżeczka papryki słodkiej

2-3 łyżki tłuszczu

1 pęczek pietruszki

Wykonanie:

1. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy do niego pokrojoną w piórka lub półokręgi cebulę, dokładamy szczyptę soli i na wolnym ogniu podsmażamy ją aż do lekkiego zbrązowienia – chcemy, by oddała nam jak najwięcej swej słodyczy.

2. Dorzucamy  oczyszczone z nasion i pokrojone w paski lub okręgi papryki, podsmażamy kilka minut.

3. Dokładamy pokrojone w kostkę pomidory, przykrywamy pokrywką, dusimy około 30 minut.

4. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, papryką, natką pietruszki.

5. Podajemy z pieczywem, warzywnymi plackami.

Rady/uwagi:

  • widziałam receptury, w których dodaje się majeranek, świeży czosnek, zmielony pieprz, ostrą paprykę, cukier – pozostawiam to do Twojej dyspozycji.
Komentarze:
2 komentarze
  1. Magdalena 26 lipca, 2019 at 18:46 - Reply

    mniam, pyszności!

    • Aga Bednarska 29 lipca, 2019 at 17:03 - Reply

      Dziękuję i mam nadzieję, ze się skusisz. 😀 Ściskam :*