Smażone warzywa

Ziemniaki w indyjskim stylu. Ziemniaczana masala idealna! Bezglutenowa, wegańska. 

Dziś zdradzę Ci przepis na doskonałe ziemniaki w orientalnym klimacie. Niby nic, bo to tylko ziemniaki, przyprawy i tłuszcz, ale odpowiedni sposób przyrządzania sprawi, że wyjdą nam przepyszne!

Składniki (ok. 3-4 porcje):

Ok. 1 kg ziemniaków – u mnie młode, drobne

2 łyżki mąki ryżowej

1 łyżeczka kuminu – nasiona

2 łyżeczki kolendry – mielone nasiona

1/2 łyżeczki kurkumy – proszek

3/4 łyżeczki mieszanki garam masala

1/2 łyżeczki gorczycy brązowej – opcjonalnie

1/3 łyżeczki chili kaszmirskiego

Ok. 5 nasion kozieradki

1/4 łyżeczki asafetydy- opcjonalnie – można też zastąpić czosnkiem lub cebulą

Sól do smaku

3 łyżki tłuszczu – masło klarowane, oliwa np.

Wykonanie:

1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w skórkach w wodzie. Studzimy. Obieramy. Większe kroimy na pół lub 4 części. Posypujemy mąką ryżową. Odstawiamy.

2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kumin, gorczycę, kozieradkę. Po ok. pół minucie smażenia dorzucamy resztę przypraw, chwilę przesmażamy, by przyprawy uwolniły aromat.

3. Wrzucamy ziemniaki, smażymy wraz z przyprawami delikatnie obracając je przez potrząsanie rondlem/patelnią do zarumienienia, czyli kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *