Panierowana cukinia. Bez glutenu, bez jajek. 


Znakomita, gorąca przekąska, która błyskawicznie znika z talerza. Cukinie jemy z ryżowymi chlebkami. Panierka doskonale smakuje zarówno z cukinią, jak i bakłażanem. 

Składniki:

80 g mąki z ciecierzycy

2/3 łyżeczki chili – u mnie kaszmirskie (łagoniejsze)

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki kurkumy

1/6 łyżeczki asafetydy

1 łyżeczka mielonej kolendry

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

2 młode cukinie

Wykonanie:


1. Wszytskie suche składniki mieszamy. 

2. Cukinie kroimy w plastry ok. 1/2 – 1 cm. Jeżeli jest większa, z twardą skórką, posypujemy solą. Odstawiamy na kilkanaście minut. Przepłukujemy z soli lub odlewamy tylko wode z cukini – jeżeli wody z cukinii wyszło mało, to przepłuczmy, żeby nie było za słone. 

3. Cukinie obtaczamy w panierce, smażymy po ok. 3 minut z każdej strony, przekręcamy i powtarzamy smażenie przez kolejne 3 minuty na każdą stronę. 

4. Wykładamy na ręcznik papierowy.

2 “Panierowana cukinia. Bez glutenu, bez jajek. ”

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *