Nie ma niesmacznych dań z bakłażanów. Są tylko kiepsko przyrządzone. Myślę, że z tej przyczyny wiele osób bakłażany uważa za okropne, wręcz niejadalne. Swojego czasu myślałam podobnie. 😉 Na szczęście nie zraziłam się i zaczęłam podpatrywać kuchnie narodów kochających te warzywa. Zagościłam w Gruzji, Indiach, Grecji czy Turcji.

Dzisiejsza potrawa stanowi regionalne tureckie jedzenie. Jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Składniki idealnie się bilansują, a mięta to jeszcze bardziej podkręca. Nie pomijajmy więc jej.

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy

200 ml wody

Ok. 800 g bakłażanów – im mniejsze tym lepsze, a jeżeli są duże, to kroimy nakłażana na pół i w plastry

3 mięsiste pomidory – pokrojone w drobną kostkę

2 średnie cebule – pokrojone w piórka

2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę

1 czerwona papryka – pokrojona w paski lub półpaski

5 łyżek pasty pomidorowej

1 łyżeczka mięty suszonej

5 łyżek oliwy plus 1 łyżka

Czarny pieprz – szczypta

3/4 łyżeczki soli lub pod smak – lepiej dosolić po ugotowaniu niż przesolić w trakcie


Wykonanie:

1. Bakłażany obieramy ze skórki w ok. trzech miejscach – robimy taką zebrę. 😉 Kroimy w plastry ok. 0.5 cm. Obflicie zasalamy. Odstawiamy na ok. 30 minut.

2. Soczewicę płuczemy, wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 15 minut. Odcedzamy.

3. Pomidory, paprykę, miętę, mieszamy ze sobą.

4. Bakłażany zalewamy wodą, przepłukujemy, odsączamy ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ścierką.

5. Na 1 łyżce oliwy przesmażamy 1 minutę bakłażany.

6. W patelni lub rondlu z grubym dnem układamy 1 warstwę bakłażanów, na nie warzywa, soczewicę, znów warzywa i bakłażany.

7. Wodę mieszamy wraz z pastą pomidorową, oliwą i solą. Zalewamy ułożone warstwy. Przykrywamy. Gotujemy na średnim ogniu ok. 45 minut.

Komentarze:
One Comment
  1. Olesia 8 września, 2022 at 10:49 - Reply

    Witaj Ago, powiedz, prosze, w ktorym momencie tam wchodzi cebula, czosnek i pieprz! Dzieki!