Ta potrawa, to wynik regionalnej inspiracji chłopską kuchnią. Kapusta i ziemniaki stanowiły kiedyś istotną część wiejskiego jadłospisu. Moja mama robi najlepszą zasmażaną kapustę z ziemniakami. Kiedyś spiszę jej klasyczną wersję, dziś będzie moja.

Składniki:

1 główka młodej kapusty (u mnie 1,2 kg) – poszatkowana

5 średnich  ziemniaków

1 duża cebula – pokrojona w kostkę

400 g pieczarek – obrane ze skórki i pokrojone w półplastry lub kostkę

Kilka suszonych grzybów – pokruszone w dłoniach – opcjonalnie

1 marchewka – pokrojona w drobne paseczki lub kostkę

Pęczek koperku

3 pomidory – pokrojone w kostkę

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

Sól – do smaku

Pieprz – szczypta

1/2 łyżeczki majeranku

1/3 łyżeczki słodkiej papryki

1/3 łyżeczki mielonej kolendry

1/3 łyżeczki ostrej papryki

1/3 łyżeczki papryki wędzonej

Tłuszcz do smażenia

1 łyżka mąki – u mnie miks z tego przepisu <klik> 


Wykonanie:

1. W garnku umieszczamy kapustę, marchew, pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby. Podlewamy ok. 100 ml wody. Przykrywamy i dusimy do miękkości – ok. 20 minut.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części i gotujemy do miękkości.

3. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczo, na nim podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki, szczyptę soli, podsmażamy do miękkości – jeżeli nie puszczą własnego soku, to podlewamy ok. 60 ml wody. Tak, żeby swobodnie pod przykryciem się dusiły.

4. Do ugotowanej kapusty dodajemy ziemniaki, miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.

5. Na patelni podpalamy łyżkę mąki, gdy się zarumieni rozprowadzamy ją płynem z kapusty (jeżeli jest go mało, to dodajemy kilka łyżek wody), energicznie mieszamy, dodajemy do kapusty.

Komentarze: