Smażone warzywa, Strączki

Libańska mussaka. Bezglutenowa, wegańska.

Mussaka, to tradycyjna potrawa Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Najbardziej znana, grecka, jest zapiekanką warstwową, jedzoną na gorąco. Na Bliskim Wschodzie mussaki są daniami jednogarnkowymi. Z reguły jedzone w temperaturze pokojowej lub na zimno. W języku arabskim słowo „musaqqa’ah” znaczy „schłodzone”. Składnikowo też się różnią. Mogą zwierać lub nie mięsa, strączki, warzywa, ale  wszystkie łączą bakłażany. Dziś zapraszam Cię na tradycyjna libańską mussakę. Jest to danie jednogarnkowe, którego głównymi składnikami są bakłażany, pomidory i ciecierzyca. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Trochę przypomina włoską caponatę. Bakłażany robię w całości, a przed podaniem kroje na porcję. Tym sposobem są bardzo soczyste, co mam nadzieję widać na zdjęciu.

Składniki (ok. 4 -5 porcji):

Ok. 150 g suchej ciecierzycy namoczonej na noc, przepłukanej i ugotowanej

2-3 bakłażany ok. 800 g

5 mięsiste pomidory (tu malinowe) – sparzone wrzątkiem

4 cebule

4 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Natka pietruszki

Świeża mięta – opcjonalnie

Preferowany tłuszcz do smażenia

Oliwa z oliwek do polania

Wykonanie:

1. Bakłażany myjemy, obieramy w 3-4 miejscach, jak na zdjęciu. Nie odcinamy zielonych ogonków. Tam, gdzie jest skórka wykałaczką robimy dziurki, aby nie pękły. Obsmażamy na średnim ogniu, na 4 łyżka tłuszczu ok. 10 minut. Bakłażan ma zmienić kolor, wyglądać na podpieczonego. Wykładamy na papierowy ręcznik.

2. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i ugotowaną i odsączoną ciecierzycę. Chwilę przesmażamy.

3. Pomidory obieramy ze skórki, miażdżymy dłońmi nad garnkiem z ciecierzycą. Piękne uczucie, a i soku sporo, a o to nam chodzi. 🙂 Dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy obsmażone bakłażany. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu koło 20 minut. Od czasu do czasu przekręćmy bakłażany. Jeżeli zajdzie potrzeba, będzie mało płynu, dolejmy z 1/2 szkl wody.

4. Bakłażany kroimy na porcje, posypujemy natką pietruszki i opcjonalnie miętą, polewamy oliwą z oliwek.

9 thoughts on “Libańska mussaka. Bezglutenowa, wegańska.

    1. Kamila, ciesze się bardzo, że posmakowała. 😀 Uwielbiam od pierwszego spróbowania. 🙂 Dziękuję bardzo za wpis, bo jest to i niezwykle miłe i motywujące. 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie. :*

      1. Nie znam lepszego bloga. Masz swietny smak i widac ze czarujesz bo wszystko co robie z tego bloga to zachwyca. Pozdrowienia z Nowej Zelandii !

        1. Kamila, dziekuję Ci bardzo za miłe wpisy. Niezwykle to motywujące… Daje tu wszystko, co nam (ja i córki) smakuje. A lubimy smacznie jeść, a nie za kare. 😉 Nawiasem dzieci, to najlepsi testerzy smaku, bo wymagający – pamiętają jeszcze czasy glutenu, śmietany..:D Pozdrawiam serdecznie i do napisania. :*

    1. Cześć Mariola! tak, jak piszę we wstępie są wtedy bardzo soczyste soczyste. Woda, której maja sporo zatrzymuje się w środku. Możesz pokroić w kostkę. Kwestia preferencji. Ja lubię w ten sposób, bo uważam, że jest lepiej. Pozdrawiam.

Odpowiedz na „ElaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *