Smażone warzywa

Cymes. Nieziemska słodycz. Tradycyjna, bezglutenowa receptura. 

 

Słowo „cymes” kojarzy się z czymś bardzo smacznym, z rarytasem. I tak właśnie jest, bo cymes, to pyszna, słodka potrawa pochodząca z kuchni żydowskiej. W języku jidysz słowo „cymes” oznacza coś bardzo pysznego, ale czasochłonnego. Jest to rodzaj słodkiego gulaszu, którego głównym składnikiem jest podsmażana marchewka. Oprócz niej może zawierać np. jabłka, bakalie, ziemniaki, ananasy. Najczęściej gotowana w duże święta, ale tylko w te o charakterze radosnych np. z Rosz Haszana (Nowy Rok), gdzie jest symbolem szczęśliwego roku. Cymes zagościł również w polskiej kuchni, szczególnie na wschodzie.

Składniki (ok. 6-8 porcji):

1,3 kg marchwi

80 dag jabłek

2 pomarańcze – sok

3/4 szkl wody

10 dag masła klarowanego

4 łyżek rodzynek

2 łyżek ksylitolu – opcjonalnie

2 łyżeczek cynamonu cejlońskiego

Szczypta soli


Wykonanie:

1. Marchew i jabłka drobno kroimy. Umieszczamy w garnku z grubym dnem lub naczyniu do pieczenia i mieszamy z pozostałymi składnikami.

2. Na bardzo wolnym ogniu dusimy do miękkości lub pieczemy w piekarniku – w tym wariancie unikniemy potencjalnego przypalenia. Cały proces zajmuje ok. 1 – 1,5 godziny.

Rady:

  • składników może wydawać się ilościowo sporo, ale podczas smażenia/pieczenia ich ilość się zredukuje.
  • Cymes może stanowić dodatek do ryżu czy kaszy, chociaż tradycyjnie jest podawany jako samodzielne danie obiadowe lub deser.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *