Smażone warzywa

Aromatycznie smażona cukinia po bengalsku. Bezglutenowa, wegańska, 

Do zrobienia tej smacznej cukinii wykorzystamy składniki bengalskiej przyprawy Punch Poran, w której skład wchodzą w równych częściach nasiona czarnuszki, kozieradki, czarnej gorczycy, kopru włoskiego i kuminu. Przyprawę możemy bez problemu wymieszać sobie w domu i przechowywać przez kilka miesięcy. W przepisie zmieszamy je podczas gotowania.

Tak przygotowana cukinia jest popularnym dodatkiem do ryżu czy orientalnych, wegańskich chlebków gryczanych <klik> lub czapati <klik>.


Składniki (ok. 3 porcje):

Ok. 400 g cukinii (świeżej, większej, najlepiej już z pestkami) przekrojona na pół i pokrojone w półkrążki

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka ksylitolu

1/4 łyżeczki czarnuszki

1/4 łyżeczki kopru włoskiego

1/4 łyżeczki gorczycy czarnej/brązowej

1/4 łyżeczki kozieradki

1/4 łyżeczki chili kaszmirskiego lub szczypta innego

1/ 3 łyżeczki sproszkowanego mango – opcjonalnie

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka kuminu

1 łyżka tłuszczu

Natka pietruszki

Sól

1. Wszystkie przyprawy w nasionach mieszamy ze sobą. Rozgrzewamy tłuszcz do średniej temperatury, wrzucamy nasiona i przesmażamy kilkanaście sekund. Dodajemy kurkumę i ponownie kilka sekund przesmażamy.

2. Wrzucamy do przypraw pokrojoną cukinię, szczyptę soli. Mieszamy, przykrywamy pokrywką na ok. 2 minuty.

3. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy na ostrzejszym ogniu jeszcze 1-2 minut. Cukinia ma być miękka, ale nie rozpadająca się. Pod koniec smażenia doprawiamy sokiem z cytryny, proszkiem mango, opcjonalnie jeszcze solą.

4. Podajemy posypaną natką pietruszki w towarzystwie ryżu czy orientalnych chlebków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *