Aloo gobi – warzywne curry z kalafiora i ziemniaków. 

Aloo gobi, to bardzo popularne w Indiach, Nepalu, Bangladeszu czy Pakistanie warzywne curry. Głównymi składnikami są tu ziemniaki i kalafior. Curry możemy podawać z ryżem, chlebkami ryżowymi lub jeść solo. Potrawa jest delikatna, aromatyczna, kalafior smakuje w niej doskonale.

Składniki:

1 kalafior

3 średnie ziemniaki

1 garść fasolki szparagowej – miałam pod ręką żółtą, ale wizualnie ładniej komponuje się zielona

3 pomidory – sparzone, obrane ze skórki

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka nasion kuminu

1 liść laurowy

4 listków curry – opcjonalnie

1/2 łyżeczka kurkumy

1 cm imbiru – świeży

1 łyżka mleka kokosowego, gęstego – możemy pominąć, jeżeli nie mamy pod ręką.

1/3 łyżeczki kozieradki – zmielone/ rozbite w moździerzu

1/3 łyżeczki chili kaszmirskiego (łagodniejsze, niż klasyczne)

2/3 – 1 łyżeczka kolendry – zmielone ziarna

1/4 asafetydy (przyprawa charakterystyczna dla kuchni wschodu, nadaje przyjemny, orientalny posmak) – zamiennie 1 cebula

2 łyżki masła klarowanego

1 – 1,5 szklanki wody

Wykonanie:

1. Kalafior rozdzielamy na różyczki, fasolkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze części – zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 5 minut – odcedzamy. Ziemniaki kroimy w kostkę.

2. Na rozgrzane masło wrzucamy nasiona kuminu, chwilę podsmażamy, dokładamy liście – laurowe, curry i asafetydę. Podsmażamy minutę. Jeżeli dodajemy cebulę, zamiast asafetydy, to robimy to w tym momencie i podsmażamy do zeszklenia. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, starty na tarce imbir, dodajemy chili, kurkumę, kozieradkę, pokrojone pomidory. Przesmażamy kilka minut, aż pomidory zmiękną.

3. Wrzucamy warzywa (kalafior, ziemniaki, fasolkę), podlewamy wodą. Na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy łyżkę mleka kokosowego, doprawiamy zmieloną kolendrą, solą. Posypujemy świeżą kolendrą – nie miałam pod ręką, posypałam pietruszką i też smacznie. 🙂

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *