Smarowidła

Warzywna pasta z buraków i fasoli. Bezglutenowa, bezmleczna, wege.

Smaczny niezwykle jest ten wpis. Uwielbiamy pasty- nie dość, że dobre, to są doskonałym sposobem na przemycenie dzieciom różnych dobrodziejstw. Znaczy, dobrodziejstw według matki. 😉 

Pasta buraczano- fasolowa, to jedno z ukochanych smarowideł. Kompozycja smaków w niej zawarta sprawia, że jedząc, rozpływamy się. 🙂 Żaden smak nie dominuje, a idealnie współgra ze sobą. 


Składniki:

(Ok. 200 ml)

190 g ugotowanych buraków

60 g ugotowanej białej fasoli

60 g cebuli

5 g posiekanego czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki

1 łyżeczka miodu

Sól, pieprz, szczypta kuminu, oregano, tymianku


Wykonanie:

1. Cebulę szklimy na łyżce masła klarowanego, dodajemy posiekany czosnek, chwilę podsmażamy (ok. 1 minuty).

2. Burki, fasole i pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, blendujemy. Doprawiamy do smaku.

3. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *