Ten niezwykle smaczny pasztet robi się bardzo szybko i bardzo prosto. W smaku zaskakująco przypomina mięsne pasztety. Idealny do smarowania, bo nie zapiekany. Mam nadzieję, że zadowoli najwybredniejsze podniebienia. 🙂

Składniki:

1/2 szkl. (ok. 100 g) zielonej soczewicy (suchej)

70 g orzechów włoskich

50 g pieczarek

2 łyżek preferowanego do smażenia tłuszczu

1 cebula (mała)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka sosu sojowego

1/2 łyżeczka rozmarynu świeżego lub suszonego

1/2 łyżeczka tymianku świeżego lub mielonego

1/3 łyżeczki cząbru

1 łyżka natki pietruszki

Szczypta pieprzy Cayenne

Sól, pieprz


Wykonanie:

1. Soczewice ugotować, pieczarki oczyścić, rozdrobnić.

2. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać rozdrobniony czosnek, pieczarki. Poddusić do miękkości.

4. Połączyć wszystkie składniki, zblendować. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przechowujemy w lodówce do 4 dni, w zamrażarce do 2 miesięcy.

Rady:

– równie dobry jest bez pieczarek, można je pominąć

– pełnoletnim pasztet można podkręcić dodając łyżkę koniaku czy brandy. 🙂

– jeżeli masa jest gęsta, ciężko blendować, to możemy dodać dwie- trzy łyżki   przegotowanej zimnej wody.

Zapraszam:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
8 komentarzy
  1. Ola Grzankowska 12 czerwca, 2021 at 18:09 - Reply

    Przepyszny ??? właśnie odkryłam stronkę, kupiłam książkę i mąki? zabieram się do pieczenia… Gotowania… Dzięki przepisy pyszne, proste?

    • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 17:48 - Reply

      Olu, jak mi miło! Dziękuję! :*

  2. Kamila 9 lutego, 2019 at 16:36 - Reply

    Probowalas jako farsz do pierogow?! Tak mysle bo mi sie pierogow chce!!!! Sciskam Cue! Jestes czarodziejka!!!

    • Aga Bednarska 17 lutego, 2019 at 20:10 - Reply

      Kamila, nie, bo na to nie wpadłam, ale to ma potencjał. Można by dodać do tego jeszcze jakiegoś wypełniacza np. ziemniaka.

  3. Kamila 9 lutego, 2019 at 16:33 - Reply

    Obłędne!!!!!!!

    • Aga Bednarska 17 lutego, 2019 at 20:09 - Reply

      😀 Cieszy mnie, że mamy podobny smakowo gust. 😀 Dziękuję Kamila bardzo za komentarz i to taki miły. :*

  4. alamonik.wordpress.com 7 marca, 2018 at 16:37 - Reply

    Napewno jest pyszny ?

    • Aga Bednarska 9 marca, 2018 at 20:02 - Reply

      Hejka! Idzie zjeść. 😀 Nawet ze smakiem.:D Dziękuję za wpis i zachęcam do zrobienia. Ściskam :*