Smarowidła

Kokosowy krem czekoladowy. Pyszny, bezglutenowy, bezmleczny, bezcukrowy, wege.

Kremy czekoladowe lubią (prawie) wszyscy. Nie będę rozpisywała się na temat fatalnych składów sklepowych gotowców. Będę za to zachęcała do sporządzenia samemu rewelacyjnego w smaku kremu. Odpowiednie proporcje sprawiły, że trudno mu się oprzeć- w sumie po co? Zapraszam, polecam, bo wiem, że warto. 🙂

Składniki:

(na ok. 180 ml)

115 g mleka kokosowego ( gęsta, tłusta część) -do kremów lubię używać sklepowych mlek i takie też tu jest.

30 g oleju kokosowego (nierafinowanego- pachnącego kokosem)

18 g kakao

1 łyżka pektyny jabłkowej

30 g ksylitolu – puder. Próbujmy w trakcie dodawania, kierujmy się swoją słodkościową preferencją.

1-2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

1. W mleku rozprowadzamy trzepaczką pektynę, zagotowujemy- ewentualne grudki rozbijamy.

2. Ściągamy z kuchenki, dodajemy kakao, ksylitol. Energicznie mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do przestudzenia.

3. Dodajemy olej kokosowy (temperatura pokojowa- nie rozpuszczamy), sok z cytryny. Energicznie mieszamy.

4. Gotowy krem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Pod wpływem niskiej temperatury stanie się gęstszy niż na zdjęciach.

6 thoughts on “Kokosowy krem czekoladowy. Pyszny, bezglutenowy, bezmleczny, bezcukrowy, wege.

    1. Gosiu, raz zrobiłam, gdy pektyny nie było pod ręką, ale dałam na oko. Niewiele jej trzeba – z 1/3 łyżeczki powinno być ok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *