Smarowidła

Domowe masło klarowane.

 Klasyczne klarowanie masła jest czasochłonne i monotonne. Proponuję wygodniejszy przepis na bezlaktozowy tłuszcz.

Składniki:

2 kostki masła.

Wykonanie.

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej.

img_0089

Zebrać pianę w wierzchu masła i odstawić w chłodne miejsce. Tłuszcz oddzieli się od mleka.

img_0097

W twardym tłuszczu zrobić dwa otwory, odwrócić do góry dnem i wypompować mleko. W jeden otwór wkładamy np. okrągły trzonek od drewnianej łyżki, drugim wypływa mleko-wypychamy je.

img_0103

Rada:

Zastygnięte masło można wyjąć ze słoika i papierowym ręcznikiem osuszyć niewielkie pozostałości mleka z dna naczynia.

6 thoughts on “Domowe masło klarowane.

    1. Basiu, dziękuję. 🙂 Postaram się, w miarę czasowych możliwości, dodać jak najwięcej wypróbowanych i zjadliwych przepisów. Wspaniałego dnia życzę.

  1. Czy takim masłem można smarować pieczywo? Tzn.czy jest smaczne? Czy różni się bardzo od typowego masła/margaryny? Zastanawiam się czy wybredny maluch się przekona 😉

    1. Justyna, mi klarowane nie smakuje na kanapkach. Jest specyficzne, nie przypomina za bardzo „zwykłego”. Dzieciom też nie podchodzi do smarowania. Myślę Justyna, że wybredny maluch nie tknię masła klarowanego, ale mogę się mylić. Za to jedzenie smażone na klarowanym jest pyszne. Pozdrawiam. 😘😘

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *