Sałatki i surówki, Sosy

Wegański majonez z awokado. Bezglutenowy.

Jeżeli lubisz awokado, to spodoba Ci się również ten przepis. Awokado w roli tytułowej podkręcony towarzystwem musztardy, soku z cytryny i czosnku. Niezwykle aksamitny w teksturze. Świetnie się sprawdza jako sos do warzyw czy pieczywa.

Dzieciom można zmniejszyć intensywność doprawienia, chyba, że lubią. Moje dzieci akurat należą do tych lubiących i przepis podaje w takich proporcjach, w jakich ten „majonez” jemy.


Składniki:

1 awokado

50 ml zalewy z ciecierzycy (słoik/puszka)

3 łyżek oliwy z oliwek

1/2 cytryny – sok (ok. 3 łyżek)

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 ząbek czosnku – niezbyt duży

Sól – do smaku

Pieprz- szczypta

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w wąskim naczyniu/słoiku i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą.

Rady:

  • gotując zawsze próbujmy. Jeżeli trzeba dajmy więcej soku z cytryny czy musztardy lub dajmy ich mniej. To nam ma smakować.

4 thoughts on “Wegański majonez z awokado. Bezglutenowy.

    1. Siema Zuza. To samo mam i ja. Łubie awokado bardzo w różnych. 🙂 Do sosu zachęcam, bo idzie go ze smakiem zjeść. 😉 Ściskam. :*

    1. Cześć Ewelina. Tutaj gotowana z groszkiem i marchewką komosa ryżowa. Do tego sałaty, rukola, granat plus sos z awokado. Zdjęcie mam, to może spiszę i ją. Pozdrawiam. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *