Szybkie sałatki to jest to, co lubię. Idealne do pracy i do domowych posiłków. Szczególnie smakują mi takie ze słodkim przełamaniem. Najczęściej są to różnego rodzaju owoce: granaty, pomarańcze, winogrona czy, jak w tym przepisie, figi.
Składniki (ok. 2 porcje):
2 figi – świeże – pokrojone w plastry
2 garści rukoli
6 orzechów włoskich – obrane ze skorupki
1/2 średniego buraczka ćwikłowego – upieczony i pokrojony w cieńkie plastry
Sos/dresing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego lub octu jabłkowego
1/3 limonki – sok
1 łyżeczka posiekanej kolendry -opcjonalnie
Szczypta ksylitolu
Sól do smaku
Wykonanie:
1. Składniki sosu mieszamy ze sobą.
2. Na talerzu umieszczamy rukole. Na jej środku układamy plastry buraczka. Po brzegu układamy plastry fig, posypujemy grubo grubo posiekanymi orzechami. Polewamy sosem.
Przed chwilą zrobiłam i zjadłam. Przepyszne.
Natalia, cieszę się, że na tę sałatkę się skusiłaś i że Ci posmakowała. Uściski :*