Szybkie sałatki to jest to, co lubię. Idealne do pracy i do domowych posiłków. Szczególnie smakują mi takie ze słodkim przełamaniem. Najczęściej są to różnego rodzaju owoce: granaty, pomarańcze, winogrona czy, jak w tym przepisie, figi.

Składniki (ok. 2 porcje):

2 figi – świeże – pokrojone w plastry

2 garści rukoli

6 orzechów włoskich – obrane ze skorupki

1/2 średniego buraczka ćwikłowego – upieczony i pokrojony w cieńkie plastry

Sos/dresing:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu balsamicznego lub octu jabłkowego

1/3 limonki – sok

1 łyżeczka posiekanej kolendry -opcjonalnie

Szczypta ksylitolu

Sól do smaku

Wykonanie:

1. Składniki sosu mieszamy ze sobą.

2.  Na talerzu umieszczamy rukole. Na jej środku układamy plastry buraczka. Po brzegu układamy plastry fig, posypujemy grubo grubo posiekanymi orzechami. Polewamy sosem.

Komentarze:
2 komentarze
  1. Natalia 17 września, 2020 at 18:24 - Reply

    Przed chwilą zrobiłam i zjadłam. Przepyszne.

    • Aga Bednarska 17 września, 2020 at 19:01 - Reply

      Natalia, cieszę się, że na tę sałatkę się skusiłaś i że Ci posmakowała. Uściski :*