Sałatki i surówki

Sałatka z rukolą, buraczkami i figami. Bezglutenowa, wegańska, pyszna! 

Szybkie sałatki to jest to, co lubię. Idealne do pracy i do domowych posiłków. Szczególnie smakują mi takie ze słodkim przełamaniem. Najczęściej są to różnego rodzaju owoce: granaty, pomarańcze, winogrona czy, jak w tym przepisie, figi.

Składniki (ok. 2 porcje):

2 figi – świeże – pokrojone w plastry

2 garści rukoli

6 orzechów włoskich – obrane ze skorupki

1/2 średniego buraczka ćwikłowego – upieczony i pokrojony w cieńkie plastry

Sos/dresing:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu balsamicznego lub octu jabłkowego

1/3 limonki – sok

1 łyżeczka posiekanej kolendry -opcjonalnie

Szczypta ksylitolu

Sól do smaku

Wykonanie:

1. Składniki sosu mieszamy ze sobą.

2.  Na talerzu umieszczamy rukole. Na jej środku układamy plastry buraczka. Po brzegu układamy plastry fig, posypujemy grubo grubo posiekanymi orzechami. Polewamy sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *