Sałatki i surówki

Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami. 

Składniki:

Warzywa do pieczenia:

50 g czarnych oliwek pokrojonych w plastry

1 czubata łyżka kaparów odsączonych

1 średnia cukinia pokrojona w plastry o grubości ok. 1,5 cm

300 g pomidorów, mięsistych, spażonych i obranych ze skóry

1 jedna czerwona papryka oczyszczona, pokrojona w kwadraty ok. 2 cm

1 koper włoski poskiekany

1 duża cebula,pokrojona w plastry o grubości ok. 1 cm

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praske

1 łyżka suszonej bazylii

3 łyżki tłuszczu do smażenia- preferowany
Do warstwy z komosą:

100 g komosy ryżowej ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, pamiętając o przepłukaniu jej uprzednio we wrzątku.
Sos:

60 ml oliwy z oliwek extra virgin

1/2 łyżeczki mielonego kminku

1 łyżka przecieru pomidorowego

Sól

Szczypta pieprzu Cayenne
Warstwa świeżych warzyw:

Ok. 1/2 opakowania miksu sałat

Posypka:

Rozdrobnione w moździerzu ziarna czarnuszki lub inne nasiona
Wykonanie.

1. Warzywa przeznaczone do pieczenia ułożyć na blasze, posypać bazylią, polać tłuszczem wymieszanym z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem. Piec na najwyższej półce piekarnika przez ok. 30-40 minut w temp. 200 stopni.


2 . Połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu, mieszać przez kilka minut. Przecier pomidorowy nie połączy się w dużej części z olejem,  ale tak ma być.

3. Wyłożyć do miski komosę, na nią upieczone warzywa, sałatę, polać sosem i posypać nasionami czarnuszki.

Zapraszam na Facebook-a:

img_0157-13.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *