Sałatki i surówki

Sałatka z buraczków, śliwek i granatu. Bezglutenowa, wegańska, smakowita! 

Najwcześniejszą, pochodzącą z VIII wieku p.n.e. wzmiankę o burakach znajdujemy na babilońskich glinianych tabliczkach. Niektórzy uważają, że zdobiły późniejsze wiszące ogrody królowej Semiramidy w Babilonie. Grecy do jedzenia i celów medycznych wykorzystywali wyłącznie buraczane liście. Hipokrates stosował je na rany. Rzymianie natomiast cenili liście za walory smakowe, a korzenie wykorzystywali do celów leczniczych. Miały pomagać  np. w gorączce i zaparciach. Sok z buraków był również traktowany jako eliksir miłosny, miał sprzyjać potencji. Wizerunkami buraków ozdobiono ściany rzymskich lupanarów w Pompejach.  Podwójne standardy i normy społeczne spowodowały, że zawód ten miał się tam bardzo dobrze. Coby strzec cnót obywatelek rzymskich panowie Rzymianie „na legalu” z płatnej miłości korzystali. Szczególnie ciekawym zjawiskiem była prostytucja cmentarna. Temat ówczesnych domów publicznych nie jest mi obcy. Swoją pracę magisterską poświeciłam właśnie rzymskim prostytutkom. Ale o czym ja piszę… O buraczkach miało być.

Sałatka powstała specjalnie dla mojej starszej córki, która nie znosi śliwek. Przemy musiałam uruchomić. W czerwonym wszytko zginie. 😉 Mam nadzieję, że Łucja tego nie przeczyta. Potrawa jest bardzo smaczna, trochę w gruzińskim klimacie. Można ją jeść z pieczywem lub podawać w formie dodatku.

Zapraszam.


Składniki (ok. 6-8 porcji):

1 kg buraków – ugotowane, wystudzone

200 g śliwek – u mnie węgierki

1 granat

3 łyżki majonezu wegańskiego z wody z ciecierzycy lub klasycznego jajecznego

3 listki mięty – drobno pokrojone – opcjonalnie

1 pęczek szczypiorku – drobno pokrojony

1 jabłko – winne – obrane

1 łyżka oliwy – jeżeli używamy majonezów na oliwi, to pomijamy

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżeczka octu jabłkowego

1/2 łyżeczka ksylitolu

Szczypta pieprzu

Sól do smaku

Wykonanie:

1. Śliwki oczyszczamy z pestek. Kroimy w kostkę, umieszczamy w rondelku, podlewamy łyżką wody, dusimy pod przykryciem. Studzimy.

2.  Buraczki, jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy rozgotowane śliwki.

3. Dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy pod swój smak.

4. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

5. Przed podaniem posypujemy granatem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *