Sałatki i surówki

Sałatka z buraczków i awokado w orzechowym sosie. Buraczkowe carpaccio. :) Bezglutenowa, wegańska.

Jak ja lubię pieczone buraczki… Raz na jakiś czas nastawiam sporą ich porcję w garnku rzymskim, a potem jemy przez trzy dni. Jemy między innymi właśnie z awokado. Sałatka szybka, prosta, zdrowa, a najważniejsze, że smaczna.Tutaj z sosem w stylu gruzińskim – orzechowym. Możemy równie dobrze polać oliwą i sokiem z cytryny… U mnie sosy zależą od tego, co akurat pod ręką mam, albo na co mam zachciewajkę. 😉

Składniki (2 porcje):

Sos:

30 g orzechów włoskich

50 ml przegotowanej ciepłej wody

1 łyżeczka octu winnego

1/2 łyżeczki kolendry

1 ząbek czosnku

Szczypta soli

Awokado:

1 awokado

3/4  łyżeczki kolendry – zmielonej

4 krople tabasco

1 szalotka – pokrojona w drobną kostkę

1/2 limonki – sok

Szczypta soli

Pozostałe:

3 średnie buraczki – upieczone i obrane ze skórki
Oliwa do polania – opcjonalnie


Wykonanie sosu:

1. W moździerzu orzechy włoskie, czosnek wraz ze szczypta soli rozgniatamy na tłustą masę. Jeżeli mamy kolendrę w nasionach możemy ją razem z orzechami utrzeć.

2. Dodajemy wodę, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do schłodzenia i przegryzienia.

Wykonanie awokado:

1. Dojrzałe awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy. Robimy to tuż przed podaniem. Kolor będzie ładny, świeży.

Wykonanie – buraczki:

1. Buraczki obieramy, kroimy w jak najcieńsze plasterki. Układamy je na talerzu.

2. Na środku talerza umieszczamy pastę z awokado.

3. Buraczki oblewamy sosem. Możemy polać awokado dodatkowo oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *