Jeżeli nie miałeś przyjemności jeść surowych buraków, to do tego namawiam. Oddaje w Twoje ręce smaczny przepis. Buraczki, pomarańcza, mięta plus kwaskowaty sos i dobre doznania smakowe gwarantowane…

Składniki:
4 małe buraczki – ok 200 g

3 małe pomarańcze lub 1- 1,5 dużej

1 łyżeczka świeżej mięty – można poratować się suszoną

1 marchew

Sos/dresing:

2 łyżek octu balsamicznego – można zamienić na ocet jabłkowy

3 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka soku z limonki

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła np. miodu

1/4 łyżeczki sumaku – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Składniki dresingu wymieszać.

2.Warzywa obrać, pokroić w cienkie plasterki a potem słupki. Pomarańcze obrać i pokroić w większą kostkę. Odłożyć do dekoracji kilka kawałków na bok – pomarańcze dodane do sałatki staną się czerwone. Resztę dodać do warzyw.

3. Przed podaniem polać dresingiem, udekorować żółtymi pomarańczkami, posypać liśćmi mięty. Pycha!

Rady:

  • jeżeli sałatka ma być dla dziecka, to proponuję mniej mniej octu. Moje córki jedzą, jak w przepisie, ale są duże i do kwaśnego przyzwyczajone;
  • ilość pomarańczy zależy od tego, ile jej chcemy. Ja dodaje sporo, bo lubię. Zamiast pomarańczy można dodać mandarynki, jeżeli ktoś lubi słodsze.

Komentarze:
2 komentarze
  1. amelia 24 stycznia, 2018 at 23:12 - Reply

    Ciekawy przepis, ale trochę przeraża mnie ilość oliwy

    • Aga Bednarska 25 stycznia, 2018 at 09:38 - Reply

      Cześc Amelia. Możesz bez kłopotu zmienić proporcję. My tak jemy, ale u nas oliwa leje się dosłownie szklankami. 😉 Mamy smaczną, łagodną oliwę, którą uwielbiamy. A sałatka jest bardzo dobra, więc namawiam… Pozdrawiam. ;*