Sałatki i surówki

Kapusta modra z powidłami. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.

Pyszna inspiracja tradycyjną kuchnią śląską. 


Składniki:

1 średnia kapusta czerwona

1 jabłko

2 łyżki powideł śliwkowych – mogą też być z czarnej porzeczki

1 duża cebula

1-2 łyżki octu jabłkowego

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

2 goździki

1 łyżka tłuszczu

Wykonanie:

1. Na oleju, wraz z liściami laurowymi, zielem, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustę nie za drobno szatkujemy. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy kapustę i jabłko do cebuli. Podlewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy pokrywką, dusimy. Co jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby podlewamy wodą.

2 Po ok. 30 minutach kapusta jest już miękka. Dodajemy powidła, zmiażdżone goździki, ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze parę minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *