Ryby, Smażone warzywa

Portugalskie Bacalhau / Bacalao. Przepyszne bezglutenowe danie.

Zapraszam na portugalską potrawę z dorsza, smażonych ziemniaków i jajek. Jest to bardzo popularne danie. W oryginalnych recepturach używa się suszonej ryby, ale bez problemu zastąpimy ją powszechnie dostępnymi filetami. W oryginalnych przepisach również ziemniaki pokrojone są w cienką słomkę, ale mi się nigdy nie chcę z tym bawić, chociaż taką wersję polecam. Można również ziemniaki pokroić w plastry. Też będzie szybko.:) W każdej formie jest niezwykle smacznie!


Składniki (1 duża porcja):

Ok. 200 g dorsza – u mnie polędwica

3 średnie ziemniaki

2 jajka

Cebula – duża

Sól

Szczypiorek


Wykonanie:

1. Rybę pokroić w dużą kostkę, gotować na parze ok. 2 minuty. Odłożyć na bok.

2. Zimniaki obrać i pokroić w bardzo cienką słomkę lub, tak jak ja frytki lub plastry.

3. Usmażyć na złoty kolor.

4. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć przez ok. 5 minut pokrojoną w piórka cebulę.

5. Wrzucić do cebuli rybę, 1 minutę podsmażyć. Dodać usmażone ziemniaki, wymieszać, dodać rozbełtane jajka. Przez ok. dwie minuty nie mieszamy (dajemy chłonąć ziemniakom jajka), a po tym czasie mieszamy, łączymy składniki. Pod koniec wsypujemy posiekany szczypiorek.

Rady:

  • do tej potrawy można też wykorzystać ryby, które zostały z obiadu.

1 thought on “Portugalskie Bacalhau / Bacalao. Przepyszne bezglutenowe danie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *