Ryby

Bezglutenowe paluszki rybne. Bez glutenu, bez jajek, z chrupnięciem.

Dzieci uwielbiają paluszki rybne. Sklepowe propozycje są dosyć drogie a w składzie nie zawsze odpowiednie. Nie pozostaje nic innego, jak zrobić lepsze. Wbrew pozorom przygotowanie takich w bezglutenowej i bezjajecznej formie nie jest rzeczą trudną. Wystarczy kupić sprasowaną rybę w formie kostki i i wymieszać kilka mąk. Do panierowania uwielbiam dodawać granulat z manioku, zwany gari lub cassava – nie mylić z tapioką, to skrobia z manioku.  Zachęcam Cię do jej zakupu, można z niej robić pyszne potrawy, o czym przekonasz się gotując w moim towarzystwie. 😉 Oczywiście gari można zastąpić tym, czy na co dzień panierujesz. U mnie jest to np. grubo mielona mąka z ciecierzycy.

Składniki (9 sztuk)

3 rybne kostki – u mnie dorsz

Panierka:

40 g mąki z manioku (gari) lub grubo mielona mąka z ciecierzycy, panier z ciecierzycy

20 g skrobi ziemniaczanej lub innej mąki np. kukurydzianej, ciecierzycy, tapioki, skrobi ryżowej

1/3 łyżeczka kurkumy

Wege jajko:

15 g skrobi ziemniaczanej

3 łyżki wody

szczypta soli

tłuszcz do smażenia – u mnie mieszanka masła ghee i oliwy

Wykonanie:

1. Składniki panierki mieszamy. W drugiej łączymy wodę ze skrobią. Kostki rybne kroimy wzdłuż na 3 części.

2. Kawałki ryby maczamy w wodzie skrobiowej, a następnie obtaczamy w panierce.

3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *