Niezwykle smaczna i szybka potrawa. Zrobimy ją w 25 minut, zjemy w chwilę. 🙂 Polecam!


Składniki:

1 szkl ryżu Basmanti

2 szklanki wody

1 czerwona papryka

1 cebula

1 laska selera naciowego

1 łyżeczka soku z limonki

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła klarowanego

Sól, kurkuma.

Wykonanie:

1. Rozgrzewamy w patelni czy garnku z grubym dnem masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i seler naciowy. Podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy rozdrobniony czosnek.

2. Ryż przepłukujemy kilkakrotnie w ciepłej wodzie. Odsączamy i dokładamy do podsmażonych warzyw. Przesmażamy ok. 5 minut mieszając. Dzięki temu podsmażeniu ryż będzie sypki.

3. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy kurkumę, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Będzie się gotował ok. 15-20 minut.

4. Ryż odstawiamy z ognia, gdy jest lekko twardy. Dojdzie nam pod przykrywką.

5. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki. Nie dodajemy soli do gotowania ryżu, gdyż tego nie lubi- dłużej się gotuje.

6. Nakładamy ryż na talerze, a na wierzch kładziemy usmażoną rybę.


Ryba:

1/2 kg ryby- u mnie świeży dorsz ze skórą

1/2 limonki – sok

Masło klarowane do smażenia

Przyprawy, jakie kto preferuje- u mnie chili kaszmirskie, 2 ząbki czosnku, sól, garam masala (duże szczypty).

Wykonanie:

Rybę płuczemy. Wszystkie przyprawy rozprowadzamy w soku z limonki. Nacieramy rybę i zostawiamy na ok. 10 minut.Gdy ugotujemy ryż, rozgrzewamy patelnie z masłem klarowanym. Smażymy rybę- bez panierki, bo chcemy, żeby nam się ładnie rozpadała i łączyła z ryżem w trakcie jedzenia.

Komentarze:
3 komentarze
  1. Marta Zagdańska 11 maja, 2017 at 06:17 - Reply

    Twój blog i przepisy są wspaniałe 🙂

    • Agnieszka Bednarska 4 czerwca, 2017 at 11:55 - Reply

      Marta, dziękuję Ci bardzo. Jest mi niezwykle miło. Buziaki. :*

  2. Paulina 5 maja, 2017 at 20:48 - Reply

    Dobrze napisane, ciekawy tekst.