Owoce w soku są przetworami, które u mnie wiodą prym. Łatwo i szybko się je przygotowuje, dobrze zachowują cechy surowca, smak, zapach, zabarwienie. Są po prostu doskonałe! Przetwory pasteryzowane robimy bez cukru, ewentualnie dosładzając pod swoje preferencje.

Składniki: (podam orientacyjnie na 1 kg owoców, wiadomo, robimy tyle, ile chcemy) ok. 4 słoików 200 ml:

1 kg truskawek

4 łyżek ksylitolu- opcjonalnie

Wykonanie:

1. Do przygotowanych słoików wkładamy truskawki- duże owoce kroimy na połówki. Układamy, dosypując ksylitol, dosyć zwięźle do pełna.

2. Pasteryzujemy 25 minut w 95 stopniach- woda ma przykrywać pokrywki.

3. Wyjmujemy, odkręcamy „do góry nogami”, przykrywamy ścierką i tak zostawiamy do ostudzenia.

Komentarze:
10 komentarzy
  1. Olesia 28 maja, 2020 at 06:23 - Reply

    Zrobilam wg przpisu, ale truskawki sie okazaly poludniowe, wysuszone sloncem, malo soczyste, niestety nie pokryly sie wcale wlasnym sokiem, musialam s<ybko zagotowac dodatkowo syrop i dolac, by nie zamykac suchych truskawek.

    • Aga Bednarska 28 maja, 2020 at 10:28 - Reply

      Olesiu, one nawet jak w połowie będą miały swój sok, to pięknie się przechowają – tą metodą robię wiele owoców z mniejsza zawartością soku. Buziaki :*

  2. Kasia 15 czerwca, 2018 at 08:52 - Reply

    Aga – czy masz jakiś pomysl ale na dzem z truskawek? niskosłodzony 😉

    • Aga Bednarska 15 czerwca, 2018 at 10:09 - Reply

      Kasiu, ja robię na pektynie (sklepówki też tak robią), dosładzam tylko do smaku ksylitolem. Długo pasteryzuje, tak, jak np. w truskawkach w soku własnym (przepis na blogu jest). Pektynę kupuje w zdrowej żywności. Super zagęszcza.

      • Andżela 13 czerwca, 2021 at 09:44

        A czy da się czymś zastąpić ksylitol?

      • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 17:48

        Cukrem np. – nie wiem, co możecie.

  3. Ania 4 czerwca, 2018 at 10:45 - Reply

    Aga a da sie pasteryzowac w piekarniku? Jeśli nie, całe słoiki mają być pod wodą?

    • Aga Bednarska 4 czerwca, 2018 at 11:00 - Reply

      Aniu, dobrze jest, jak woda przykrywa pokrywki, wtedy świetnie zasysają się słoiki. Staromodna jestem, w wodzie robie przetwory, ale wiem, że w piekarmik się da. Jednak zdania nie mam wyrobionego przez brak doświadczenia. Do napisania. ??

  4. Joanna 25 maja, 2018 at 19:54 - Reply

    Ale do słoików wlewamy wodę, tak? Czy same truskawki i zakręcamy i pasteryzujemy?

    • Aga Bednarska 26 maja, 2018 at 07:08 - Reply

      Joasiu, nic nie wlewasz. Sok wytąca się z owoców podczas pasteryzacji. Pozdrawiam. ?