Przetwory

Truskawki w soku własnym. Bez cukru.

Owoce w soku są przetworami, które u mnie wiodą prym. Łatwo i szybko się je przygotowuje, dobrze zachowują cechy surowca, smak, zapach, zabarwienie. Są po prostu doskonałe! Przetwory pasteryzowane robimy bez cukru, ewentualnie dosładzając pod swoje preferencje.

Składniki: (podam orientacyjnie na 1 kg owoców, wiadomo, robimy tyle, ile chcemy) ok. 4 słoików 200 ml:

1 kg truskawek

4 łyżek ksylitolu- opcjonalnie

Wykonanie:

1. Do przygotowanych słoików wkładamy truskawki- duże owoce kroimy na połówki. Układamy, dosypując ksylitol, dosyć zwięźle do pełna.

2. Pasteryzujemy 25 minut w 95 stopniach- woda ma przykrywać pokrywki.

3. Wyjmujemy, odkręcamy „do góry nogami”, przykrywamy ścierką i tak zostawiamy do ostudzenia.

6 thoughts on “Truskawki w soku własnym. Bez cukru.

    1. Aniu, dobrze jest, jak woda przykrywa pokrywki, wtedy świetnie zasysają się słoiki. Staromodna jestem, w wodzie robie przetwory, ale wiem, że w piekarmik się da. Jednak zdania nie mam wyrobionego przez brak doświadczenia. Do napisania. 😘😘

    1. Kasiu, ja robię na pektynie (sklepówki też tak robią), dosładzam tylko do smaku ksylitolem. Długo pasteryzuje, tak, jak np. w truskawkach w soku własnym (przepis na blogu jest). Pektynę kupuje w zdrowej żywności. Super zagęszcza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *