Powidła są przetworami owocowymi, które doskonale przechowują się bez dodatku cukru. Trwałość uzyskuje się przez odparowanie możliwie jak największej ilości wody, a tym samym zagęszczenie składników, wytworzenie dużego stężenia cukru zawartego w owocach i kwasów organicznych. Minusem ich jest stosunkowo mała wydajność oscylująca w okolicach 30 % do owoców w stanie wyjściowym.

Do gotowania powideł dobrze sprawdzają się szerokie, płaskie, emaliowe rondle lub gęsiarki. Dobrze gotuje się powidła w naczyniach glinianych polewanych. Wygodnym sposobem pozwalającym uniknąć przypalenia, jest smażenie powideł w piekarniku. Do czego też zachęcam.

Składanki:

Śliwki – najlepsze na powidła są śliwki węgierki,  które przy ogonkach zaczynają się marszczyć (końcówka września)

Wykonanie:


1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, wstawiamy na mały ogień, rozgotowujemy z dodatkiem małej ilości wody przez ok. 30 minut. Mieszamy, aby nam się śliwki nie przypaliły.

2. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i w ok. 130 – 150 stopniach pieczemy przez godzinę. Czynność powtarzamy dwa – trzy razy dziennie przez 3 dni, do czasu, aż uzyskamy szkliste powidła. Można przesmażyć je w ciągu jednego dnia, ale z doświadczenia wiem, że nie będą aż tak bardzo słodkie.

3. Powidłami napełniamy słoiczki, pasteryzujemy przez 20 minut w ok. 95 stopniach. Wyjmujemy, przekręcamy do góry dnem i tak studzimy.

Komentarze:
13 komentarzy
  1. Patrycja 13 grudnia, 2020 at 23:15 - Reply

    Może głupie pytanie ale pasteryzacja w 95°C tzn. w piekarniku?

    • Aga Bednarska 17 grudnia, 2020 at 16:56 - Reply

      Ja pasteryzuje w wodzie – doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszam gaz.

  2. Bogna Kudzia 26 września, 2020 at 04:54 - Reply

    Czy za każdym razem garnek wyjmujemy z piekarnika czy wyłączamy i zostawiamy w Piekarniku?

    • Aga Bednarska 28 września, 2020 at 20:10 - Reply

      Bogna, można zostawić w piekarniku.

  3. Viola 17 września, 2020 at 22:55 - Reply

    Jestes niezastąpiona;) dziękuje! Śliwki juz kupione teraz trzeba wlączyć tryb wykonawczy 😉

  4. Viola 15 września, 2020 at 21:54 - Reply

    Witam, a w piekarniku mozna w naczyiu zaroodpornym?

    • Aga Bednarska 16 września, 2020 at 05:28 - Reply

      Violu, osobiście nie robiłam, ale myślę, że bez problemu. Pozdrawiam!

  5. Renata 30 września, 2017 at 13:54 - Reply

    W jakim naczyniu włożyć te śliwki do piekarnika? Czy trzeba je mieszać? Nie przypalą się?

    • Agnieszka Bednarska 30 września, 2017 at 17:05 - Reply

      Renata, ja piekłam je w emaliowym garnku. Na gazie mieszamy, w piekarniku nie ma takiej potrzeby. Przez godzinę nic im się w takiej temeraturze nie stanie. Zresztą zobaczysz sama. Pozdrawiam. :*

      • Asia 29 lipca, 2018 at 10:38

        Czy te śliwki w piekarniku nie pryskają? Trzeba je czymś przykrywać?

      • Aga Bednarska 29 lipca, 2018 at 12:26

        Asiu, nie trzeba niczym przykrywać, żeby nie pryskają, bo tego nie robią. Ale można przykryć naczynie przy pieczeniu.

  6. Zuza 26 września, 2017 at 16:47 - Reply

    nawspanialsza klasyka <3

    • Agnieszka Bednarska 26 września, 2017 at 16:48 - Reply

      Zuza, proste a pierońsko smaczne. Wczoraj zjadłam cały słoik ot tak. 😉 Pozdrawiam. :*