Przetwory

Bakłażany w oliwie – włoskie antipasti. Bezglutenowe, wegańskie, wyśmienite!

Wchodząc do włoskich restauracji czy trattorii powita Cię widok cudownych antipasti, którymi Włosi inicjują posiłki. Taki rodzaj starterów. 🙂 To, z czego się składają, zależy (jak cała włoska kuchnia) od regionu, w którym się znajdujemy. Różnorodność włoskiego stołu sprawia, że jest on niezwykle atrakcyjny.

Bakłażany w tym dobrobycie zajmują ważne miejsce. Ważne miejsce zajmują również w mojej spiżarni. Jednym z moich ulubionych przetworów są bakłażany w oliwie.

Składniki ( 2 słoiki ok. 350 ml):

500 g bakłażanów

350 ml wody

300 ml octu jabłkowego

4 ząbki czosnku

2 papryczki chili  suszone – opcjonalnie

oliwa – ile zabierze

sól

Wykonanie:

1. Bakłażany obieramy, kroimy w ok. 1 cm pasy. Umieszczamy je misce, każdą warstwę przesypując solą, przykładamy talerzem, który obciążamy garnkiem z wodą lub innym obciążnikiem. Odstawiamy na ok. 6 godzin.

2. Po tym czasie odciskamy z soku i wraz z czosnkiem obgotowujemy kilka minut w wodzie z octem. Studzimy, porządnie odciskamy w ścierce a potem w ręczniku papierowym. Kroimy na paski.

3. Układamy wraz z czosnkiem ciasno w słoikach. Ugniatamy, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, zalewamy oliwą. Odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Dopełniamy ewentualny ubytek oliwy. Pasteryzujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z wody przekręcamy do góry dnem, przykrywamy ścierką studzimy.

Rady/uwagi:

  • bakłażany w oliwie możemy przechowywać w lodówce bez pasteryzacji. Ważne, by były przykryte oliwą. Już po tygodniu możemy się nimi ze smakiem zajadać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *