Przetwory

Bakłażany po gruzińsku na zimę.

Lubię bakłażany w wielu postaciach – w zimowych słoikach również. Przy ich wekowaniu podglądam specjalistów – Gruzinów, Włochów… Jak się uczyć, to od najlepszych. 😀

Dzisiaj zapraszam Cię do kuchni gruzińskiej – będzie pysznie i aromatycznie… Przepis jest niezwykle prosty, a jedzenie niezwykle przyjemne. Do obiadu, jako zakaska ideał. 😀

Składniki (ok. 4 słoiki 500 ml):

1 kg bakłażanów

600 g papryki czerwonej

1 papryczka ostra

1 główka czosnku

120 ml octu jabłkowego

120 ml oliwy z oliwek

ok. 100 g ksylitolu – lub innego preferowanego słodzidła

2 łyżeczki soli

Wykonanie:

1. Bakłażany myjemy, kroimy na ćwiartki, a te na mniejsze kawałki. Zasalamy, odstawiamy na ok. 4 godziny, odsączamy z soku. Obgotowujemy w wodzie przez ok. 5 minut, odsączamy na durszlaku.

2. Paprykę myjemy oczyszczamy z nasion, odcinamy białą cześć ze środka (gorzka), kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy obrany czosnek, blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę.

3. Do sosu paprykowego dodajemy ocet, ksylitol, sól, gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy bakłażany i ponownie gotujemy ok. 10 minut.

4. Gorącymi napełniamy słoiki, uciskamy, zakręcamy i gotujemy w wyłożonym ścierką garnku przez ok. 20 minut. Odkręcamy do góry dnem, przykrywamy ścierką, zostawiamy do wystygnięcia.

2 thoughts on “Bakłażany po gruzińsku na zimę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *