Przekąski

Wielkanocne jajka faszerowane buraczkami. Bez glutenu, bez nabiału, ze smakiem. 

Święta, to czas, kiedy chętniej sięgam po buraczki. Chyba wtedy  wszystkiego się bardziej chce albo musi chcieć. Nawet  długie pieczenie buraków nie straszne… Nastawiam ich wtedy z 3 kilogramy. Mają starczyć na sałatki, roladki, ćwikłę i na jajka.

Nadziewane jajka są bardzo smaczne. W tak zakamuflowanej postaci smakują mi nawet żółtka, których nie lubię. W dzieciństwie siostra zjadała żółtka, a ja białka i jakoś się równoważyło. 🙂

Przekąskę robi się bardzo szybko,o ile buraczek jest już upieczony lub ugotowany. Moja starsza córka może zajadać się nimi bez umiaru – jak to w święta bywa. 🙂

Faszerowane jajka możemy podawać ze szczypiorkiem, ogórkiem lub śledziem. W każdej wersji jest dobrze.


Składniki:

5 jaj

Ok. 2 płaty śledzia – jeżeli robimy wersję z kładzionym na buraczkach śledziem

1 średni burak ćwikłowy ugotowany lub upieczony – starty na drobnej tarce

1 średni ogórek kwaszony – pokrojony w drobniutką kostkę + jeden mały ogórek na wierzch jajek

1 malutka cebula szalotka – pokrojona w drobną kostkę

1 łyżka majonezu (bez cukru będzie domowy, na rynku polskim można też kupić przynajmniej jeden 3xbez)

1/3 łyżeczki soku z cytryny lub do smaku

Szczypiorek opcjonalnie koperek

Sól

 


Wykonanie:

1. W misce umieszczamy zimne buraczki, cebule, ogórka.

2. Jajka kroimy na pół, wyciągamy żółtka, które dokładamy do warzyw. Dokładnie mieszamy, dodając łyżkę majonezu. Próbujemy doprawiając do smaku odrobiną soli, sokiem z cytryny.

3. Wykładamy farsz na jajka, a na niego według uznania szczypiorek, ogórek lub kawałek śledzia. Chłodzimy. Można udekorować dodatkowo kleksem z  majonezu wyciśniętym przez rękaw cukierniczy lub woreczek z obciętym rogiem.

Rady/uwagi:

  • jeżeli lubimy chrzan, to do drobno startych buraczków dodajmy z 1/3 łyżeczki startego chrzanu, ksylitolu do smaku lub inne preferowanego słodzidło. W takiej wersji nie dodawałabym już ogórka ale dodałabym winne jabłko.

2 thoughts on “Wielkanocne jajka faszerowane buraczkami. Bez glutenu, bez nabiału, ze smakiem. 

  1. Aga, podaj proszę co to za majonez 3 bez wynalazlas ;). Ja ciągle zerkam na sklepowe półki, ale nic takiego nie mogę znaleźć.

    Jak długo mogą leżec ugotowane buraczki w lodówce?

    Świetnie, że tak fajnie „zebrałaś” te świąteczne przepisy :). Dzięki! ❤

    1. Monika, firma poloniak.pl – na facebooku, na stronie bloga, pod zdjęciem jajek w komentarzu dałam foto. Buraczki z 5 dni spokojnie poleżą. Ściskam. 😘

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *