Przekąski

Smażone krążki ryżowe. Bez glutenu, bez jajka, bez laktozy.

Recepturę na krążki napotkałam w przepisach kuchni indyjskiej, którą nawiasem uwielbiam. Niestety nie pamiętam, jak ta przekąska się nazywa.

Obważanki są bardzo smaczne, doskonale odnajdują się w towarzystwie sosu.


Składniki:

1 szklanka mąki ryżowej

1/2 szklanki wiórek kokosowych

1 cebula

1/2  papryki żółtej albo zielonej

1/2-3/4 -szklanki wrzącej wody

spora szczypta pieprzu chili

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczka soli, lub mniej- zależne od preferencji

Olej kokosowy do smażenia lub inny preferowany tłuszcz

Wykonanie.

Mąkę ryżową przez ok. 2 minuty podprażamy na rozgrzanej patelni. Przesypujemy do miski, dodajemy wiórka, pokrojoną drobno cebulę, paprykę, przyprawy. Mieszamy


Wlewamy wrzącą wodę, mieszamy składniki łyżką, a po chwili miesimy ręką, aż ciasto zwiążę się w kule.


Odstawiamy na kilkanaście minut. W zwilżonych wodą dłoniach formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, robimy palcem otwór i formujemy obwarzanka. Smażymy na głębokim tłuszczu, na złoty kolor po ok 1 minucie z każdej strony.

Wszystkie receptury, na bieżąco, umieszczam na Facebooku. Zapraszam:

img_0157-13.jpg

 

2 thoughts on “Smażone krążki ryżowe. Bez glutenu, bez jajka, bez laktozy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *