Przekąski, Smażone warzywa, Sosy

Pyszny kalafior w cieście z sosem tahini. Bezglutenowy, wegański.

Europa kalafiory zawdzięcza najprawdopodobniej Maurom, którzy w XV wieku uciekając ze swej ojczyzny przywieźli je do Hiszpanii. Pierwszą znaną pisemną wzmiankę odnajdujemy w zielniku Johna Gerarda z 1597 roku. Kalafior pojawia się pod nazwą colieflore. Przez dłuższy czas znany był również jako kapusta cypryjska. Dlaczego? Odpowiedź odnajdujemy w innym zielniku autorstwa Roberta Dodoensa, który tak oto pisał: nasiona [sadzonki]pochodzą z Cypru, ponieważ nigdzie indziej nie chcą kiełkować, zbyt wrażliwe na chłody”. Na śródziemnomorskiej wyspie było im zatem idealnie.

W Polsce do rozpowszechnienia tego warzywa, jak i kilku innych, przyczyniła się królowa Bona. Nawiasem Polacy nie polubili włoskich frykasów. Mówiono, że Włosi cienko jedzą. Wiele się w tym przekonaniu nie zmieniło. 😉

Dzisiaj będziemy smażyć kalafiora. Jedzenie pyszne i bardzo proste. Kalafior wykonany tym sposobem jest idealny – ani za miękki, ani za twardy. Jeżeli masz opory przed mąką z ciecierzycy, to zostaw je przed drzwiami kuchni. Będzie dobrze. Ciecierzyca właściwie przygotowana jest pyszna, bez charakterystycznego i średniego, też dla mnie, posmaku. Masochistką kulinarną nie jestem, również lubię dobrze jeść. 😉 Kalafiory zaserwujemy w towarzystwie sosu na bazie jogurtu, z dodatkiem tahini. Razem tworzą doskonały duet. Dobry sos, to sos schłodzony. Zróbmy go wcześniej, aby smaki mogły się ze sobą połączyć. 30 minut w lodówce wystarczy.


Składniki:

1 kalafior

130 g mąki z ciecierzycy

25 g mąki ryżowej – można zastąpić ciecierzycą

240 ml wody

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka kolendry – mielonej

1/4 łyżeczki chili – opcjonalnie

Ok. 1/3 łyżeczki soli lub więcej – ja wole dosolić po usmażeniu

Tłuszcz do głębokiego smażenia

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki/miksera. Odstawiamy na ok. 5-10 minut.

2. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Myjemy. Odsączamy na durszlaku.

3. Rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy do niego zanurzone w cieście kalafiorki.

4. Smażymy przez kilka minut do czasu, aż przybiorą złoty kolor i zobaczymy, że coraz mniej jest skwierczenia.

5. Wyjmujemy na papierowy ręcznik.

Sos:

100 g jogurtu roślinnego – tutaj sojowy

20 g pasty sezamowej tahini

1/2 limonki – sok

1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę – można pominąć

Sól do smaku

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Rady/uwagi:

  • ciasto ciecierzycowe ma przypominać ciasto naleśnikowe – jeżeli jest gęste, nie możemy swobodnie zanurzać w nim kalafiorów, to rozcieńczmy je wodą. Bardzo często robię je intuicyjnie, na konsystencję właśnie.
  • smażone kalafiory najlepiej smakują tuż po usmażeniu;
  • przypraw w cieście nie czuć intensywnie;
  • kalafior jest miekki, nie ma w nim nic surowego;
  • smażymy do czasu, aż widzimy, że tłuszcz przestaje skwierczeć, nikną tłuszczowe „bąbelki”;
  • mąka z ciecierzycy musi być bardzo drobna. Gdy jest grubo zmielona, nie powstanie nam gładkie ciasto! Tutaj wykorzystałam „biedronkową” mąkę z ciecierzycy.

3 thoughts on “Pyszny kalafior w cieście z sosem tahini. Bezglutenowy, wegański.

  1. Hej, jakiej mąki mozna użyć zamiast tej z cieciorki? Nie mogę jeść strączkowych, glutenu, jajek, mleka i wielu innych rzeczy..

    1. Aga, tutaj mąka z ciecierzycy robi wszystko. Ma właściwości zastępujące jajko. Nie znam niestety drugiej takiej, która sprawdzi się, nie odpadnie od kalafiora bez jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *