Przekąski

Portobello w balsamicznej marynacie. Pieczone pieczarki. Bezglutenowe wegańskie.

Jak ja lubię pieczone pieczarki… Lata temu poznałam je dzięki mojemu mężowi, który nawiasem jest dla mnie jest ich mistrzem przyrządzania… Sam odkrył je w Wielkiej Brytanii. Śniadanie z dodatkiem pieczonej pieczarki jest tam obowiązkowym. 😉 Mi smakują same sobą, jak i w dodatku z kaszami, warzywami.Te, na które Cię dzisiaj zapraszam są niezwykle mięsiste. Coś wspaniałego… Duże pieczarki są obecnie powszechnie dostępne. Ocet balsamiczny również. Jeżeli możesz, to używaj bio. Nie tylko ze względu na zdrowie, ale w szczególności na walory smakowe. Jest smaczniejszy, delikatniejszy…


Składniki:

4 duże pieczarki

Kilka ząbków czosnku w łupinkach

Kilka szalotek – obranych

Marynata:

3 łyżek oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła klarowanego (u mnie masło)

2 łyżek octu balsamicznego

1/3 łyżeczki soli + plus sól do posypania pieczarek

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżka soku z limonki

2 ząbki czosnku


Wykonanie:

1. Pieczarki obieramy ze skórki.

2. Wszystkie składniki marynaty,  prócz suszonych ziół, mieszamy.

3. Pieczarki umieszczamy w formie do pieczenia. Polewamy marynatą odwrócony blaszkami do góry kapelusz grzyba. Posypujemy ziołami i solą. Odstawiamy na ok. 15 minut.

4. Obok pieczarek okładamy cebulki, czosnek (pieczony jest pyszny!), wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *