Przekąski, Smażone warzywa

Frytki z cukinii. Wegańskie, bezglutenowe, szybkie.

Frytki z cukinii? Czemu nie. Stanowią szybki, prosty i smaczny dodatek jak i danie samo w sobie. Do jego wykonania wystarczy cukinia, mąka, preferowane przyprawy i tłuszcz. Cukinia doskonale „trzyma” każdą mąkę. Odradzam jednak obtaczać w same mąki skrobiowe np. ziemniaczaną, wysoka temperatura sprawia, że zamienają się w przeźroczystą, klejąca powierzchnię. W tym przepisie waga nie ma znaczenia, więc przepis będzie mało precyzyjny. Wszytko zależy od tego ile użyjemy cukinii.

Frytki doskonale smakują z domowym ketchupem, na który przepis znajdziesz tu <klik>.


Wykonanie:

cukinia

mąką – u mnie mąka z ciecierzycy, można zamienić na inne np. sorgo

sól

preferowane przyprawy: u mnie papryka słodka, kurkuma, chili kaszmirskie

Wykonanie:

1. Cukinie obieramy, dzielimy na pół lub więcej(zależny, jakiej długości jest warzywo), kroimy na ok. 1 cm plastry, a te na paski.

2. Obficie solimy, odstawiamy na ok. 15 minut, przepłukujemy wodą, odlewamy, osuszamy kawałki lekko ręcznikiem papierowym.

3. Do cukinii dodajemy przyprawy i tyle mąki, aby pokrył się każdy kawałek cukinii.

4. Wrzucamy na rozgrzany głęboki tłuszcz, smażymy na złoty kolor.

Rady/uwagi:

  • cukinie pokrywamy mąką tuż przed smażeniem, nie robimy tego na długo przed – cukinia puści wodę, cukinia się poklei;
  • zamiast mąki z ciecierzycy możesz użyć mąki z sorgo,kukurydzianej, mieszanki ciecierzycy i ryżowej lub sama ryżowa tylko bardzo drobniutka, bo panierka wychodzi dosyć twarda, ale zjadliwa. 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *