Frytki z cukinii? Czemu nie. Stanowią szybki, prosty i smaczny dodatek jak i danie samo w sobie. Do jego wykonania wystarczy cukinia, mąka, preferowane przyprawy i tłuszcz. Cukinia doskonale „trzyma” każdą mąkę. Odradzam jednak obtaczać w same mąki skrobiowe np. ziemniaczaną, wysoka temperatura sprawia, że zamienają się w przeźroczystą, klejąca powierzchnię. W tym przepisie waga nie ma znaczenia, więc przepis będzie mało precyzyjny. Wszytko zależy od tego ile użyjemy cukinii.

Frytki doskonale smakują z domowym ketchupem, na który przepis znajdziesz tu <klik>.


Wykonanie:

cukinia

mąką – u mnie mąka z ciecierzycy, można zamienić na inne np. sorgo

sól

preferowane przyprawy: u mnie papryka słodka, kurkuma, chili kaszmirskie

Wykonanie:

1. Cukinie obieramy, dzielimy na pół lub więcej(zależny, jakiej długości jest warzywo), kroimy na ok. 1 cm plastry, a te na paski.

2. Obficie solimy, odstawiamy na ok. 15 minut, przepłukujemy wodą, odlewamy, osuszamy kawałki lekko ręcznikiem papierowym.

3. Do cukinii dodajemy przyprawy i tyle mąki, aby pokrył się każdy kawałek cukinii.

4. Wrzucamy na rozgrzany głęboki tłuszcz, smażymy na złoty kolor.

Rady/uwagi:

  • cukinie pokrywamy mąką tuż przed smażeniem, nie robimy tego na długo przed – cukinia puści wodę, cukinia się poklei;
  • zamiast mąki z ciecierzycy możesz użyć mąki z sorgo,kukurydzianej, mieszanki ciecierzycy i ryżowej lub sama ryżowa tylko bardzo drobniutka, bo panierka wychodzi dosyć twarda, ale zjadliwa. 🙂
Komentarze:
6 komentarzy
  1. Tatiana 6 sierpnia, 2023 at 09:54 - Reply

    To chili kaszmirskie czym się różni od zwykłego chili? Mogłabyś dać namiar na jakiś swój sprawdzony (ale z przyzwoitymi cenami) sklep internetowy z oryginalnymi azjatyckimi i egzotycznymi przyprawami?

  2. Natalia 13 lipca, 2020 at 14:35 - Reply

    Ja upiekłam 20 minut w 200 stopniach i było pyszne. Dałam mąkę z ciecierzycy, paprykę słodką, szczyptę chili, oregano, tymianek, pieprz, sól. Przepyszne. Fakt, cukinia trochę zmiękła, nie była chrupiąca, ale naprawdę i maż i synek zachwyceni. Następnym razem usmażę w oleju 🙂 Dziękuję <3

    • Aga Bednarska 13 lipca, 2020 at 19:47 - Reply

      Natalia, dziękuję za Twój wpis – na pewno wielu osobom Twoje doświadczenie się przyda. Jest mi niezwykle miło czytać, że frytki z cukinii Wam posmakowały – dzieci i mężczyźni, to chyba najtwardsi zawodnicy (jak dobre, to zjedzą, jak nie, to nie ruszą – przynajmniej ja mam takie doświadczenie 😀 ), bo my to jeszcze dla zdrowia, sylwetki się zmusimy. 😉 Ściskam Was bardzo. :*

  3. Edyta 20 marca, 2020 at 13:56 - Reply

    Zrobiłam na głębokiej patelni, wyszły pyszne. Testuję już kolejny przepis z tej strony i jestem zachwycona. ok 2 m-ce temu zrezygnowałam z glutenu i nabiału i myslałam że będę chodzić głodna 🙂 A tu kopalnia nadziei. Jutro będę próbować zrobić chleb. Pozdrawiam i dziękuję.

  4. Ania 31 stycznia, 2020 at 21:20 - Reply

    Agnieszko, a próbowałaś upiec w piekarniku?

    • Aga Bednarska 4 lutego, 2020 at 21:00 - Reply

      Aniu, nie piekłam. Tutaj się boję, że cukinia się za bardzo zmiękczy. Za to często cukinię grilluję bez tłuszczu na patelni żeliwnej.