Przekąski

Stiksy z ciecierzycy. Bezglutenowe chrupki. 

Szukasz smacznej przekąski. Może tak ciecierzycowe stiksy? Robi się je bardzo szybko i bezproblemowo. Chrupią tak, jak powinny. 🙂 Jeżeli przeszkadza Ci smak ciecierzycy, to w nich go nie czuć. Smażenie i przyprawy robią swoje. W poniższej recepturze chrupki doprawione są na orientalnie, ale można użyć innych przypraw, choć indyjskie z cieciorką świetnie grają. Do ich wykonania potrzebna nam będzie praska do ziemniaków.

Składniki:

2 średnie ziemniaki (160 g) – najlepiej w czerwonej skórce (Bellarosa)

100 g mąki z ciecierzycy

1/4 łyżeczki garam masali

1/3 łyżeczki kaszmirskiego chili lub szczypta klasycznego

1 szczypta asafetydy lub 1/3 łyżeczki suszonej cebuli

1/4 łyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki sproszkowanego mango – opcjonalnie

Tłuszcz do głębokiego smażenia

Wykonanie:
1. Ziemniak ugotować, po wystudzeniu zetrzeć na tarce lub przepuścić przez praskę. Dodać przyprawy, mąkę, ugniatać dłońmi, aż składniki połączą się w elastyczną kulę. Odstawić na 5 minut.

2. Tłuszcz rozgrzać, jak na frytki. Kawałkiem ciasta sprawdzić czy już jest wystarczająco rozgrzany.  Praskę w środku wysmarować odrobiną tłuszczu. Włożyć 1/3 ciasta, wyciskać nad tłuszczem. Gdy wyciśniemy do końca, energicznie potrząsajmy, aż ciasto odpadnie. Przemieszajmy, aby je rozdzielić. Nie odcinajmy nożem, bo się sklei.

3. Smażymy, mieszając co jakiś czas do chrupkości. Najlepiej w trakcie próbować, czy już są wystarczająco chrupkie.

1 thought on “Stiksy z ciecierzycy. Bezglutenowe chrupki. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *