Chora fari wyglądają i smakują. 🙂 Znikają w oka mgnienie, chociaż usmażone mogą poleżeć w zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni. Mają przyjemną teksturę, nie są twarde. Doskonałe z sosami lub jako baza pod kanapki czy dodatek do zup. W przepisie wykorzystana jest mąka z ciecierzycy i fasoli urid (do kupienia w sklepach z orientalnymi produktami), którą z braku można zamienić na mąkę z soczewicy. Jednak przekąski na tej zamiane trochę tracą –  na smaku i wyrastaniu. Smakowo się wtedy bardziej ciecierzycowe. Snaki z dodatkiem fasoli urid są łagodniejsze. Zachęcam do jej zakupu. Przyprawy wykorzystane w tym przepisie są typowymi dla tej potrawy, ale oczywiście można doprawiać, jak lubimy.

Składniki:
120 ml ciepłej wody

250 g mąki z ciecierzycy

60 g mąki z fasoli urid (zmieliłam fasole w młynku do kawy) – można zamienić na soczewice żółtą lub czerwoną

1/2 łyżeczki sody

1 łyżka tłuszczu np. oliwy + tłuszcz do głębokiego smażenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki indyjskiej czarnej soli (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością) – można pominąć, ale wtedy dać 1 lyżeczke soli zwykłej, a nie 1/2.

1/2 lyżeczki chili

1 lyżeczka sproszkowanego mango – opcjonalnie

Nasiona do posypania opcjonalnie – tu czarny sezam i kumin

Wykonanie:

1. Do ciepłej wody dodajemy sól, sodę, olej. Mieszamy.

2. W misce mieszamy mąki wraz z chili i sproszkowanym mango. Wlewamy wodę, dłonią wyrabiamy ciasto.Odstawiamy na 10 minut przykryte ścierką.


3. Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia lub blacie/desce podsypanej mąką.

4.  Przekąskę możemy zrobić w formie paluszków lub okrągłych chlebków. W pierwszym przypadku rozwałkowujemy ciasto na ok. 3 mm i zwykłym nożem lub do pizzy dzielimy ciasto na prostokący (robiłam ok. 2,5 cm x 8cm). Jeżeli robimy drugą opcję, to z ciasta formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, robimy na środku kilka nacięć.

5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu – prostokąty ok. 15 sec. a okrągłe przez ok. 25 sec. Wrzucamy, smażymy i po chwili przekręcamy na drugą stronę i ją dosmażamy.

Komentarze:
6 komentarzy
  1. Aga 15 stycznia, 2020 at 08:26 - Reply

    Witam, fasole do zmielenia kupic luskana czy nie?

    • Aga Bednarska 15 stycznia, 2020 at 15:09 - Reply

      Ja kupuję bez łuski. Zobacz, czy dostaniesz mąkę z urid.

  2. Anets 4 października, 2017 at 08:17 - Reply

    Aga posypujemy je sezam przed pieczeniem? Po prostu takie płaskie paski wrzucamy i one tak napęcznieją, że będą takie jak na zdjęciu?

    • Agnieszka Bednarska 4 października, 2017 at 09:37 - Reply

      Anets, tak, przed pieczeniem, sezam jest w cieście. Ciasto pod wpływem smażenia urośnie.

  3. Ania 29 sierpnia, 2017 at 05:59 - Reply

    Czy te paluszki zamiast smażyć można upiec w piekarniku?

    • Agnieszka Bednarska 26 września, 2017 at 16:16 - Reply

      Aniu, nie. Znaczy upieczesz je, ale nie będą takie pulchne. Pozdrawiam. :*