Przekąski

Chipsy z batata. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, vegan.

Chrupiąca przekąska ze słodkich ziemniaków w orientalnej panierce to świetna alternatywa dla „zwykłych”, a mniej zdrowych chipsów. Pieczmy więc i się zajadajmy na zdrowie. 

Składniki (1 porcja):

1 duży batat
3-4 łyżek oleju kokosowego (można zastąpić preferowanym tłuszczem)

1-2 łyżki mąki z ciecierzycy

1/2 lyżeczki zmielonego kuminu

1/3 lyżeczki kurkumy

1/2 lyżeczki zmielonej kolendry

1/3 łyżeczki soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

Szczypta pieprzu


Wykonanie:

1. Babata myjemy, osuszamy i na desce kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 mm). 

2. Mąke z cieicierzycy mieszamy ze wszystkimi przyprawami.

3. Plastry batata umieszczamy w misce, wlewamy tłuszcz, mieszamy. 

4. Wsypujemy do babata mąkę z przyprawami, mieszamy.

5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut z jednej strony, a potem przez kolejne 10 minut z drugiej. 

Uwaga:

Chipsy z batata są cienkie, trzeba kontrolować, aby się nam nie przypaliły. Wyjmujemy krążki wtedy, kiedy są twarde, a przynajmniej w większej części – czipsy po wyjęciu twardnieją. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *