Przekąski

Chipsy ryżowo-kokosowe. Bez glutenu, bez jajka, bez mleka, bez cukru.


Zapraszam na świetną przekąskę- alternatywa dla chipsów. Proste w robocie, bardzo chrupiące. Po upieczeniu musimy dać im parę minut odpocząć, by kruchości nabrały. Ciasto im cieńsze, tym chrupki bardziej chrupiące. Grubsze mogą posłużyć tako dodatek do potraw.

Składniki:

175 g mąki ryżowej

90 gram wiórek niesiarkowanych (siarkowane mogą popsuć teksturę)

240 ml wody-wrząca

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka soli

Tłuszcz do głębokiego smażenia- preferowany

Czarnuszka, czarny sezam- do wyboru

Inne przyprawy ulubione możemy dodawać wedle uznania.


Wykonanie:

1. Mąkę ryżową prażymy na patelni przez ok. 5 minut.

2. Wiórka kokosowe, przyprawy, cebulę, czosnek rozdrabniamy w rozdrabniaczu przez kilka minut.

3. Mąkę i pastę kokosową mieszamy dokładnie razem. We wrzącej wodzie rozpuszczamy sól, wlewamy powoli i drewnianą łyżka mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 15 minut.

4. Wałkujemy na papierze i przez papier do pieczenia. Jeżeli się przykleja, podsypmy odrobiną mąki ryżowej.

5. Wykrawamy dowolne kształty. Nożem podnosimy je, bo ciasto jest delikatne i może się porwać, albo podkleić. Wrzucamy do nagrzanego tłuszczu i smażymy na złoty kolor.

4 thoughts on “Chipsy ryżowo-kokosowe. Bez glutenu, bez jajka, bez mleka, bez cukru.

    1. Justyna, smażę na klarowanym lub, jak go mam niewiele, a smażenie krótkie, na ryżowym czy kokosowym rafinowanym. Ale tak po prawdzie, to nie ma różnicy, użyj takiego tłuszczu, na jakim smażysz. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *