Cebule, to nie tylko ostrość i łzy, ale też smak. Smażona łagodnieje, a w towarzystwie sosu stanowić może doskonałą i szybko przekąskę. Trzeba nam tylko ją ponacinać, opanierować, usmażyć i jeść póki ciepła, maczając obficie w ulubionym sosie.

Składniki podaję, bez określania proporcji, bo każdy zdobi, ile chce.:)

Składniki:

Cebula czerwona (może być też biała)

Mąka z ciecierzycy albo miks mąk (na miksie brak ciecierzycowego posmaku, preferuję go bardziej). Można też zmieszać ciecierzycę, z ziemniaczaną, czy tapioką „na oko”, aby tylko przewaga ciecierzycy była.

Jajko (1 jajko starczy na ok. 2 średnie cebule)

Przyprawy: sól, pieprz, papryka

Tłuszcz do smażenia

Wykonanie.

1. Obraną cebulę nacinamy na 4-5 części, a potem na mniejsze paseczki. Delikatnie rozkładamy jej „płatki”.

2. Jajko rozbijamy z przyprawami. Maczamy cebulę w jajku, a następnie mącę rozchylając płatki, by jak najdokładniej opanierować.

3. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy przez kilka minut na lekko brązowy kolor. Smażmy na średnio rozgrzanym tłuszczu, nie, jak na frytki- gdy za szybko kolor złapie cebula nie będzie dobrze usmażona.

4. Jemy ciepłe z ulubionym sosem.

Komentarze: