Przekąski

Cebulowe krążki. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajka.

Cebulowe krążki-prosta, smaczna i niezwykle chrupiąca (niczym czipsy) przekąska. Smak cebuli, poprzez wymoczenie i doprawienie, jest bardzo delikatny. Nawet moje dziecko, które zajadle z cebulą wojuje, ugodowo do tej przegryzki podchodzi.

Przepraszam za kiepską jakość zdjęć, ale niestety musiałam je robić przy sztucznym świetle. 


Składniki:

2 spore cebule

200 ml wody gazowanej

100 g mąki ryżowej

1/4 łyżeczki soli

1-2 łyżeczek soku z cytryny

Szczypta kurkumy- opcjonalnie.

Szczypta sody

Tłuszcz do smażenia-według osobistych preferencji.

Wykonanie:

Cebule obieramy, kroimy w krążki o szerokości ok. 1/2-1 cm. Rozdzielamy je na pojedyncze kółka, umieszczamy w naczyniu, zalewamy wodą gazowaną połączoną z sokiem z cytryny i solą ( w zależności od naczynia, ułożenia itp. może być potrzeba więcej wody do zalania). Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Przecedzamy cebulę, ale nie wylewajmy wody, gdyż będzie nam potrzebna do ciasta. Odmierzamy 200 ml (jeżeli zalaliśmy większą ilością) wody z moczenia cebuli, dodajemy mąkę ryżową, szczyptę sody, kurkumę. Maczamy cebulę w cieście, smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Krążki są najsmaczniejsze tuż po usmażeniu- jemy je solo lub z ulubionym sosem.

Wszystkie przepisy umieszczam na Facebooku, gdzie też zapraszam.

img_0157-13.jpg

 

 

3 thoughts on “Cebulowe krążki. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajka.

  1. Ciekawe. Dzisiaj spróbuję. aga Uwielbiam twoje przepisy,bo proste i wychodzą bardzo dobre. Pozdrawiam i życzę tobie i twojej rodzince szczęśliwego nowego roku🙆❤

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *