W kuchni indyjskiej panierka z ciecierzycy jest bardzo popularna. Smaczna, mało wymagająca. Każde warzywo można w niej zrobić i każde smakuje. Ziemniaki wychodzą bardzo chrupiące, niczym czipsy, bataty natomiast są miękkie. Ciecierzyca poddana wysokiej temperaturze zatraca tu swój specyficzny posmak, a przyprawy dopełniają reszty. Sumak i sproszkowane mango są kwaskowatymi przyprawami, więc przełamują mdłość ciecierzycy.
Składniki (ok. 10-15 sztuk):

ok. 10 -15 plastrów małego batata

150 ml wody

80 g mąki z ciecierzycy

20 g mąki z ryżu – można pominąć

1/2 łyżeczka soli

1/2 łyżeczka kuminu mielonego

1/3 łyżeczka sumaku

1/3 łyżeczka mielonego mango

Tłuszcz do głębokiego smażenia

Wykonanie:

1. Batata pokroić w cienkie plastry ok. 2-3 mm.

2. Wszystkie suche składniki wymieszać, dolać wodę.

3. W powstałym gęstym cieście maczać bataty i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor przekręcając kilka razy.

Rady:

  • przyprawy możemy spokojnie dobrać pod swój smak. Równie dobrze może to być sól, pieprz i bazylia;
  • ciasto ma mieć gęstą konsystencję, tak, aby nie spływało z warzyw; jeżeli potrzeba, to dolejmy wody lub dosypmy mąki z ciecierzycy.

Komentarze: